6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn opozant al lui Putin, răpit şi încarcerat la Moscova - presă

Un opozant al lui Putin, răpit şi încarcerat la Moscova – presă

Un opozant al lui Vladimir Putin căutat în cadrul unei anchete pentru “pregătire şi organizare de tulburări în masă” în Rusia a fost răpit în la un sediu ONU în Ucraina de către persoane necunoscute şi adus la Moscova, unde a fost plasat în arest preventiv, scrie luni presa rusă, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Leonid Razvozjaev a plecat la Kiev pentru a cere azil politic în Ucraina, cu o zi înainte de efectuarea unor arestări şi percheziţii, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul acestei anchete vizând opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Razvozjaev, care este un asistent al deputatului Ilia Ponomarev, din cadrul partidului de opoziţie Rusia Dreaptă, nu a mai dat niciun semn după ce a efectuat o vizită la Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de la Kiev, potrivit agenţiilor ruse.

Deputatul a declarat că Razvozjaev a fost răpit de persoane necunoscute lîngă sediul UNHCR şi adus în Rusia. Opozantul a fost prezentat duminică seara în faţa Tribunalului Basmani de la Moscova, care l-a plasat în arest preventiv pentru o perioadă de două luni, potrivit aceleiaşi surse.

Site-ul rus de ştiri Gazeta.ru scrie că Leonid Razvozjaev ar fi fost arestat de către serviciile speciale ucrainene la Kiev, la cererea Moscovei, transferat în Rusia şi încarcerat la Închisoarea Lefortovo din Moscova.

Autorităţile ruse au refuzat până în prezent să facă vreun comentariu. Niciun purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe nu putea să fie contactat luni dimineaţa pentru a reacţiona faţă de această răpire misterioasă.

O înregistrare video postată online de către site-ul de ştiri Life News îl arată pe Razvozjaev ieşind din Tribunalul Basmani. “Am fost torturat timp de două zile, spuneţi acest lucru!”, a declarat el în faţa camerelor unor jurnalişti.

Un alt opozant rus, Konstantin Lebedev, a fost deja plsat în detenţie provizorie în acest dosar.

Comitetul de anchetă rus şi-a întemeiat acţiunile pe un film difuzat la 16 octombrie de către un post de televiziune favorabil puterii, NTV, care afirma, în baza unor imagini înregistrate cu camera ascunsă, de origine necunoscută, că opozantul plănuia să răstoarne Guvernul prin forţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă