10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUE și Marea Britanie au început a doua rundă de negocieri pentru...

UE și Marea Britanie au început a doua rundă de negocieri pentru Brexit. După alegerea lui Macron, Parisul ar dori cele mai dure condiții pentru Londra

UPDATE 14,00: Franţa urmăreşte ca Parisul să ajungă principalul centru financiar al Europei după Brexit şi ar dori un proces de ieşire din UE cât mai dur pentru Londra, conform unui mesaj ajuns în atenţia publică în urma unor scurgeri de informaţii, scrie Business Insider citat de Mediafax.

Într-o notă către Trezorerie, Jeremy Browne, unul dintre europarlamentarii Marii Britanii, a catalogat întâlnirea pe care a avut-o la Banca Franţei drept "cea mai rea pe care a avut-o oriunde în Uniunea Europeană".

Browne a precizat că banca centrală franceză işi doreşte întreruperea şi dezintegrarea serviciilor financiare britanice din Franţa, chiar dacă acest lucru vine cu un cost masiv. "Franţa consideră Marea Britanie drept adversar, nu partener", a menţionat el.

"Suntem martorii unui efort colectiv din partea întregii Franţe, care a devenit mult mai năucitor şi mai agresiv odată cu alegerea preşedintelui Macron", explică Browne.


Uniunea Europeană și Marea Britanie încep luni, la Bruxelles, a doua rundă de negocieri pe tema Brexit-ului, informează agenția EFE citată de Agerpres.

Această rundă va dura patru zile și va aborda subiecte precum drepturile cetățenilor, acordul financiar și frontiera dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, îl va primi luni la ora locală 09:15 (07:15 GMT) pe ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, pentru deschiderea negocierilor, potrivit agendei publicate de executivul comunitar.

Începând de luni după-amiază, ștafeta va fi preluată de trei grupuri de negociatori care au fost create pentru a aborda drepturile cetățenilor, acordul financiar și alte teme ale "divorțului", precum și de coordonatori, care se ocupă de chestiuni având legătură cu Irlanda de Nord și cu "gestionarea" acordului de ieșire din UE.

Reuniunile la nivel înalt se vor prelungi marți, miercuri și joi, zi în care se va încheia runda de negocieri cu o sesiune plenară între participanți și o conferință de presă la care vor participa cel mai probabil Barnier și Davis.

Aceasta este prima rundă de negocieri dedicată exclusiv stabilirii termenilor ieșirii Marii Britanii din UE, în condițiile în care prima rundă, desfășurată la 19 iunie, a fost organizată pentru a pune la punct calendarul și modalitatea de lucru în ceea ce privește negocierile, care vor avea loc lunar, timp de o săptămână, la Bruxelles.

Prioritatea celei de-a doua runde este de a stabili drepturile pe care le vor avea cetățenii europeni în Marea Britanie și britanicii în UE, de a încheia un acord pe tema obligațiilor financiare ale Londrei — și posibil și ale Bruxellesului — după ieșirea britanicilor din UE și soluționarea situației Irlandei de Nord, în sensul evitării impunerii unei frontiere "stricte" cu Republica Irlanda.

Bruxellesul cere "progrese suficiente" în toate aceste domenii înainte de a începe negocierea unei relații viitoare între ambele părți, punct special de interes pentru Londra. Chestiunea cea mai controversată este în prezent acordul financiar, în legătură cu care șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că UE visează dacă își închipuie că țara sa va plăti o sumă exorbitantă. Potrivit mai multor calcule, Londra ar datora UE o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro.

În plus, UE speră să înceapă să discute și despre alte chestiuni, cum ar fi ieșirea britanicilor din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom). Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă