15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUE se declară "profund dezamăgită" de confirmarea condamnării Iuliei Timoşenko

UE se declară “profund dezamăgită” de confirmarea condamnării Iuliei Timoşenko

UE şi-a exprimat regretul miercuri faţă de confirmarea de către Curtea de Casaţie a condamnării la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere a fostului premier Iulia Timoşenko, declarându-se “profund dezamăgită” că această decizie o împiedică să participe la viitoarele alegeri, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Am luat notă cu regret respingerea apelului” şi “suntem profund dezamăgiţi de consecinţele situaţiei actuale”, în care personalităţi importante din cadrul opoziţiei sunt “împiedicate să se prezinte în alegerile parlamentare, în urma unor procese care nu au respectat normele internaţionale în materie de proceduri echitabile, transparente şi independente”, a subliniat Michael Mann, un purtător de cuvânt UE însărcinat cu Afaceri Europene.

UE a îndemnat “autorităţile ucrainene să adopte măsuri concrete pentru atacarea problemelor sistemice din cadrul sistemului judiciar” şi “atacarea efectelor justiţiei selective, inclusiv în cazul doamnei Timoşenko, al (fostului ministru de Interne, Iuri) Luţenko şi al altora”, a precizat Mann.

Curtea de casaţie ucraineană a confirmat miercuri condamnarea lui Timoşenko, în octombrie, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce aceasta a semnat un contract în domeniul gazelor naturale cu Rusia considerat dezavantajos pentru ţara sa.

Acest caz a provocat o gravă criză în relaţiile dintre Kiev şi Occident, care denunţă motivaţii de natură politică şi reclamă eliberarea opozantei, împiedicată să se prezinte la alegerile legislative de la 28 octombrie.

La începutul lui august, Comisia Electorală Centrală ucraineană a refuzat să o înregistreze pe Iulia Timoşenko pe prima poziţie a listei principalei alianţe a opoziţiei, refuz motivat prin evocarea cazierului judiciar al opozantei. Iuri Luţenko, un alt lider al opoziţiei condamnat de către justiţia ucraineană, se afla pe poziţia a cincea a listei.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă