Ucraina vrea să redevină putere nucleară. Parlamentul de la Kiev dezbate un proiect de lege pe acest subiect

Rada Supremă de la Kiev a înregistrat pe agenda lucrărilor un proiect de lege care prevede recăpătarea statutului de țară nucleară pentru Ucraina.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.12.2016 - 18:42

Rada Supremă de la Kiev a înregistrat pe agenda lucrărilor un proiect de lege care prevede recăpătarea statutului de țară nucleară pentru Ucraina.

Proiectul a fost înregistrat pe 6 decembrie, informează marți site-ul Deschide.md.  Unul dintre autorii ințiativei legislative este liderul Partidului Radical al Ucrainei, Oleg Leașko.

Potrivit site-ului oficial al parlamentului de la Kiev, proiectul de lege înregistrat poartă numele „Cu privire la anularea Legii ucrainene privind aderarea Ucrainei la Tratatul de neprofilare armelor nucleare din 1 iulie 1968 și restabilirea drepturilor Ucrainei la arme nucleare”.

Ucraina urmează să denunțe și Memorandumul de la Budapesta.

După cum se știe, Ucraina a renunțat la armele nucleare în anul 1994 semnând Memorandumul de la Budapesta. Acest document stipula renunțarea de către Ucraina la armele ei nucleare, moștenite din perioada URSS. În schimb, Ucraina primea garanții de securitate a independenței sale.

Prin Memorandumul de la Budapesta, Ucraina a transferat armele nucleare rămase pe teritoriul ei către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Ce valoare au avut aceste angajamente s-a demonstrat în anul 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea - teritoriu al Ucrainei.

Nici proiectul de lege care va fi discutat la Kiev, nici mass - media nu precizează cum intenționează Ucraina să reintre în posesia unor arme nucleare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...