6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Kievul se pregătește de luptă, susține ministrul Apărării Stepan Poltorak. NATO...

UPDATE. Kievul se pregătește de luptă, susține ministrul Apărării Stepan Poltorak. NATO confirmă intrarea unor convoaie ruse în Ucraina. Rusia respinge acuzaţiile

UPDATE 16:51   Ministerul rus al Apărării a respins miercuri acuzaţiile NATO privind prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina, apreciind că acestea sunt "fără fundament", informează Mediafax.

"Am încetat deja să mai acordăm atenţie acestor declaraţii fără fundament ale comandantului suprem al forţelor aliate NATO în Europa, Philip Breedlove, privind aşa-zisele convoaie militare ruse pe care le vede intrând în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.
 

UPDATE  Poliţia de frontieră din Ucraina blochează aproximativ 40 de camioane care se îndreaptă spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, susţin autorităţile de la Tiraspol, în timp ce Moscova denunţă acţiuni coordonate ale Chişinăului şi Kievului, relatează site-ul agenţiei Tass, citat de Mediafax

Stepan Poltorak, ministrul ucrainean al Apărării a declarat, miercuri, la Kiev, în cadrul Consiliului de miniștri, că Ucraina se pregăteşte de luptă în contextul consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele, informează Mediafax.

”Observăm o consolidare a grupărilor teroriste (termenul folosit de Kiev pentru insurgenţii proruşi-n.r.), precum şi din partea Rusiei. Le observăm mişcările, ştim unde se află şi ne aşteptăm la acţiuni imprevizibile din partea lor", a afirmat Stepan Poltorak.

"Sarcina noastră principală este să ne pregătim de luptă şi asta facem", a adăugat el.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia începând de vineri că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.

Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a confirmat miercuri intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante.

"În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut convoaie cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe de luptă ruse intrând în Ucraina", a declarat generalul Breedlove.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai afirmat că forţele ucrainene vor fi "redesfăşurate" pentru a fi în măsură să reacţioneze la "acţiuni neprevăzute ale unităţilor armate" care se află pe teritoriul controlat de rebeli.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunţat la rândul său consolidarea securităţii în oraşul Mariupol, un port strategic de la malul Mării Azov, pe care rebelii l-au desemnat drept următoarea lor ţintă şi a cărui cucerire ar permite crearea unei legături terestre între Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată în martie de ruşi.

Avakov a mai afirmat că autorităţile ucrainene vor consolida protecţia instalaţiilor strategice precum centralele nucleare sau gazoductele.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă