Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Uciderea unui jurnalist înrăutăţeşte relaţia SUA - Pakistan

A trecut mai mult de o lună de când corpul jurnalistului pakistanez Saleem Shahzad a fost găsit, fără suflare şi purtând semne de tortură, într-un canal din localitatea Mandi Baha Uddin, la 150 de ...

Share

Claudiu Berbece 0 comentarii

08.07.2011 - 14:37

A trecut mai mult de o lună de când corpul jurnalistului pakistanez Saleem Shahzad a fost găsit, fără suflare şi purtând semne de tortură, într-un canal din localitatea Mandi Baha Uddin, la 150 de kilometri de capitala Islamabad.

El dispăruse din Islamabad de două zile, timp în care apropiaţii săi şi-au amintit de ameninţările cu moartea pe care le primise Saleem în ultimii ani, consemnează BBC.

Subiectul devine unul de interes internaţional - cu implicaţii largi în teme precum drepturile omului şi libertatea presei - pentru că ameninţările la adresa jurnalistului ar fi venit dinspre Serviciul de Securitate din Pakistan (ISI).

Într-un gest care a atras şi mai mult atenţia asupra morţii lui Saleem Shahzad, ISI a negat orice răspundere în legătură cu soarta jurnalistului, catalogând acuzaţiile trimise în direcţia Serviciului drept "nefondate". ISI a mers mai departe şi a avertizat media din ţară "să se abţină de la afirmaţii care caută în mod intenţionat să discrediteze organizaţia în ochii populaţiei".

SUA acuză voalat

Atitudinea ISI nu a fost însă de ajuns pentru a convinge oficialii americani. Cel mai important ofiţer din Armata SUA, amiralul Mike Mullen, a precizat că nu a primit nicio dovadă care să dezvinovăţească în mod clar Guvernul pakistanez.

Oficialii pakistanezi au respins şi această menţiune. "Extrem de iresponsabilă", au numit-o reprezentanţii Executiuvlui de la Islamabad.

În acest fel, a fost aprinsă o nouă scânteie în relaţia de tensiune mocnită dintre SUA şi Pakistan, ajunsă astfel după uciderea liderului al-Qaeda pe teritoriul pakistanez.

Luna trecută, amiralul Mullen a admis public că SUA îşi vor retrage o parte însemnată din soldaţii detaşaţi în Pakistan. Însă oficialul american a avertizat că ar fi periculos ca SUA să abandoneze total această ţară pentru că, într-un asemenea secenariu, Pakistanul ar ajunge mult mai rău după 10-20 de ani, a argumentat Mullen.

"Saleem flirta cu pericolul"

Dar situaţia din Pakistan nu este tocmai sigură nici în prezent. Iar cazul lui Saleem Shahzad este grăitor pentru această constatare.

Un investigator extrem de insistent - aşa cum l-au descris jurnaliştii care au lucrat cu el - Saleem pătrunsese printre militanţii din Pakistan şi Afganistan. Aşa ajunsese să fie capturat de talibani, dar eliberat apoi. Acţiunile sale ulterioare ar fi ajuns să sfideze Serviciul de Securitate din Pakistan. "Flirta cu pericolul", s-a exprimat Hasan Mansour, corespondent AFP în Karachi.

Hamed Haroun, directorul executiv al Grupului de Ziare "Dawn", a declarat că Saleem îi mărturisise că fusese ameninţat cu moartea de ofiţerii ISI în cel puţin trei rânduri.

"Cea mai recentă ameninţare mi-a redat-o printr-un email pe care l-am primit, cu precizie, la ora 4.11 AM, pe 18 octombrie. A titrat 'a se lua aminte' şi a povestit acolo cum au decurs întâlnirile sale de sediul ISI", a precizat Haroun.

"Vinovaţii vor plăti"

Pakistanul a iniţiat deja o anchetă în cazul uciderii lui Saleem Shahzad, iar premierul Yousuf Raza Gilani a promis că vinovaţii vor fi aduşi în faţa Justiţiei "cu orice preţ".

Când a fost găsit, cadavrul jurnalisului avea nu mai puţin de 15 urme ale torturii, dar nicio urmă de glonţ. Cel mai probabil, moartea i-a fost cauzată de o lovitură puternică, primită în zona pieptului.

Secretarul de stat al SUA, Hilary Clinton, nu a întârziat în a condamna uciderea lui Saleem. "Materialele sale despre serviciile secrete şi terorismul din Pakistan au scos la lumină problemele pe care extremismul la prezintă pentru stabilitatea acestei ţări", a declarat Hilary Clinton.

Mai multe grupuri internaţionale care militează pentru respectarea drepturilor omului au numit Pakistanul cel mai periculos loc din lume pentru jurnalişti şi au subliniat că ameninţările nu vin doar dinspre extremiştii islamişti, ci şi dinspre serviciile secrete.

Citește totul despre:

Comentarii