Trump și Putin au vorbit pe apucate la summitul APEC din Vietnam. Echipele americano-ruse n-au reușit să-i pună fața-n față, la dialog

Pentru ca președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întrevedere oficială la summitul APEC din Vietnam, trebuia ca cele două echipe de diplomați și consilieri să stabilească un numitor comun în privința viitorului Siriei

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 11.11.2017 - 14:14

Pentru ca președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întrevedere oficială la summitul APEC din Vietnam, trebuia ca cele două echipe de diplomați și consilieri să stabilească un numitor comun în privința viitorului Siriei, unde cele două mari puteri au interese diametral opuse. SUA au avut declarații dure și o operațiune militară asupra regimului lui Bashar al-Assad, și este împotriva prezenței Iranului și a milițiilor șiite de partea regimului în Siria. Rusia și Iranul, implicit organizația teroristă Hezbollah, sprijinită de Teheran, au colaborat pentru a elimina opoziția rebelilor și a întări regimul Assad. Cele două puteri, SUA și Rusia, nu cad de acord nici asupra „zonelor de siguranță”, SUA insistând pe asigurarea zonelor de frontieră cu Iordania și Israelul, aliații săi. Tot ce au reușit echipele americano-ruse a fost să formuleze o declarație comună „neutră” în privința Siriei, fără să fie atinse punctele importante. Astfel, cei doi președinți nu au avut suficiente motive să se așeze la un dialog fața-m față.

Vladimir Putin a declarat că a avut „un dialog normal” cu liderul american Donald Trump în cadrul summitului APEC, dar a precizat că „este necesar să găsim o posibilitate de a sta și de a discuta în detaliu relațiile bilaterale”. Putin a invocat „dificultăți de protocol” ce i-au împiedicat să aibă întrevedere bilaterală mult mediatiztă.

„În ceea ce privește o întâlnire separată, în primul rând, aceasta a avut legătură cu programul lui Trump și cu agenda mea, precum și cu anumite formalități de protocol, cărora, din păcate, echipele noastre nu le-au putut face față. Ei bine , vor fi pedepsiți pentru asta. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic groaznic”, a afirmat președintele rus.

Președintele american, Donald Trump, s-a arătat mulțumit de faptul că Putin l-a asigurat că nu s-a amestecat în campania prezidențială americană.  „De fiecare dată când mă vede, el îmi spune că nu a făcut asta și eu îl cred într-adevăr când mi-o spune”, a declarat președintele american.

Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept absurdități acuzațiile de ingerință rusească în alegerile prezidențiale în SUA. „Tot ce este legat de dosarul rusesc în SUA este dovada luptei politice interne în această țară. Acestea sunt absurdități”, a declarat Putin în timpul unei conferințe de presă la Da Nang, în Vietnam, la încheierea forumului Asia-Pacific.

Procurorul special Robert Mueller și-a accelerat ancheta asupra ingerințelor rusești în campania prezidențială americană prin inculparea la sfârșitul lunii octombrie a trei foști consilieri ai lui Trump. 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...