19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialToate ranch-urile presedintilor

Toate ranch-urile presedintilor

De la presedintele George Washington la presedintele George W. Bush, o carte povesteste istorii si culise ale locatarilor de la Casa Alba, in refugiile lor private, se arata recent intr-o corespondenta de la New York publicata de cotidianul italian “La Stampa”.
Caselor, ranch-urilor si resedintelor private ale celor mai vestiti presedinti ai SUA le este dedicata cartea “From Mount Vernon to Crawford”, editata de Hyperion, iar autorul este Kenneth Walsh.


Mount Vernon

Cronicile spun ca George Washington, fondatorul SUA, a ales sa fie presedinte, si nu rege, dar la mosia sa din Mount Vernon ii placea sa se comporte ca un mare senior: supraveghea aranjarea mobilierului, lucrarile campului, controla bugetul fermei si avea, ca multi proprietari din Virginia, sclavi negri.

Monticello

Si Thomas Jefferson avea la muncile campului sclavi negri, dar ceea ce l-a pasionat cel mai mult a fost sa impanzeasca resedinta sa din Monticello cu animale salbatice (impaiate) si plante. Jefferson era un gen de micromanager, monitoriza clima, orarele, plantele, fructele si gestiona cu tot atata grija biblioteca privata pe care, imediat dupa jefuirea Washingtonului de catre trupele engleze in 1812, a donat-o statului federal pentru a o reconstitui pe cea care urma sa devina Biblioteca Congresului.

Soldier's Home

Lincoln era mult mai simplu. In perioada razboiului civil a ales ca loc de retragere “Soldier's Home”, unde soldatii erau ingrijiti medical. Ii placea sa stea cu militarii deoarece ii placea spiritul camaraderesc. Distanta pana la Casa Alba era atat de mica (5 km) incat Lincoln era permanent pe cal spre si dinspre resedinta prezidentiala, chiar seara, luandu-si prin surprindere chiar garzile personale, care in repetate randuri s-au temut pentru viata presedintelui, ulterior asasinat.

Sagamore Hill

Theodore Roosevelt, primul presedinte al secolului al XX-lea, era atat de bogat incat isi permitea o casa privata la Sagamore Hill, cu mult mai comoda decat Casa Alba. Acolo a reusit sa puna capat razboiului ruso-japonez – obtinand Premiul Nobel – si a decis deschiderea Canalului Panama pentru a lega cele doua oceane, Pacificul si Atlanticul.

De la Hyde Park la Warm Spring

Celalalt Roosevelt, Franklin Delano, a avut doua refugii private. In Hyde Park, in statul New York, s-a dus de nu mai putin de 134 de ori in cursul celor 12 ani cat a fost presedinte, deoarece folosea proprietatea ca pe a doua Casa Alba. Relatiile cu sotia sa Eleanor erau dificile si el ii primea acolo pe Winston Churchill – cu care a discutat pentru prima data despre bomba atomica -, precum si pe numeroasele sale amante. Dar si lui Eleanor ii placea sa se retraga in Hyde Park cu inseparabila Lucy, de care a fost legata prin ceva mai mult decat o prietenie. In ultimii ani de viata, F.D. Roosevelt si-a schimbat obiceiurile si Warm Spring a avut castig de cauza ca destinatie preferata, deoarece apele calde salubre ii usurau poliomielita.

Independence

Harry Truman nu era bogat din familie precum cei care l-au precedat, nu avea o resedinta prospera si a optat pentru a ramane un american mediu si, atunci cand pleca de la Casa Alba, se refugia in a sa “Independence” din Missouri sau mergea sa se odihneasca intr-o baza de submarine pentru a vedea oceanul de pe plajele din Key West, asa cum multora dintre concetatenii sai le placea sa o faca.

Ferma de la Gettysburg

Generalul Dwight Eisenhower nu s-a gandit niciodata la un loc de VIP unde sa se retraga. Impreuna cu sotia Mamie nu au avut nici macar o casa proprietate personala pana in 1950, cand au cumparat – la pretul de 40.000 de dolari – o ferma la Gettysburg, in apropierea unuia dintre campurile de lupta cele mai faimoase ale Razboiului Civil. Nu au avut nici macar timpul necesar sa o mobileze, deoarece presedintele Truman l-a trimis sa conduca fortele NATO din Europa. Dar cand a revenit, si a ajuns presedinte, ferma din apropierea campului de lupta a devenit utila pentru plimbarile in compania unor vechi prieteni – precum generalul britanic Montgomery – sau a unor adversari acerbi, de exemplu liderul sovietic Nikita Hrusciov.

Hyannisport

Pentru J.F. Kennedy si Jackie, Hyannisport a fost refugiul unde petreceau timpul cu micutii John si Caroline, dar si unde au trait impreuna tragedia copilului nascut prematur, care a murit dupa 39 de ore. Kennedy, tulburat, s-a dus imediat sa se plimbe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, pe plaja din Hyannisport, cu cei doi copii, pentru ca ei sa nu stie ce drama traiesc parintii lor.

Macho men

L.B. Johnson si Reagan au avut multe in comun cu actualul presedinte Bush. In toate cele trei cazuri este vorba de “barbati macho”, cu pasiunea pentru ranch, chiar daca fiecare cu stilul propriu. Lui Johnson ii placea sa se amuze de oaspeti, luandu-i cu masina si intrand apoi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat in apele unui rau, asteptand sa vada teama pe fetele lor, dupa care le dezvaluia ca masina era amfibie. Pentru a-i surprinde pe liderii straini, in schimb, ii suna la telefon in timp ce se plimba printre vaci, pentru a-i face sa creada ca tehnologia americana permitea renuntarea la liniile fixe.
Lui Reagan, in schimb, ii placea singuratatea in “Casa Alba din Sud”, din “Rancho del Cielo”: se plimba pe jos sau calare cu Nancy, pentru a cina apoi la 6 dupa-amiaza. Spre deosebire de Nixon, care la St. Clement nu inceta sa lucreze, Reagan prefera sa se retraga in intimitatea cea mai izolata.

Kennebunkport

George Bush tatal, pe vremea cand locuia la Casa Alba, mergea la Kennebunkport, resedinta familiei, pe care a obtinut-o de la o matusa pentru suma de 800.000 de dolari si care a devenit la vremea aceea locul unde dinastia cea mai puternica din America se intalneste in fiecare vara chiar daca numai pentru cateva zile.

Martha's Vineyard

Bill Clinton, la fel ca Truman, nu a fost in masura sa-si permita luxul si a ales astfel sa inchirieze in fiecare an o casa in exclusivista Martha's Vineyard, unde se fotografia in costum de baie cu Hillary si unde perechea prezidentiala a avut prima ciocnire dura legata de scandalul Lewinsky in prezenta fiicei lor, Chelsea.

Crawford

“Ranch” si “privacy” este amestecul care deosebeste cei 1.600 de acri ai lui George W. Bush de la Crawford, unde, imediat cum poate, acesta alearga sa taie si sa arda arbusti, in timp ce “First Lady” Laura se lauda ca a facut sa infloreasca din nou pajistile din imprejurimi, asa cum erau ele in urma cu un secol. Cei care intretin Ranchul Pajistilor sunt Robert Blossman, un ex-agent al serviciilor secrete deja folosit de Reagan in California, precum si Ben Blossman, un agent care a fost repartizat la ranchul lui L.B. Johnson.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă