15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSute de persoane participă la funeraliile jurnalistei americane ucise în Siria

Sute de persoane participă la funeraliile jurnalistei americane ucise în Siria

Câteva sute de persoane i-au adus luni un omagiu emoţionant jurnalistei americane Marie Colvin, ucisă în Siria, o femeie “care credea în viaţă” şi era “întotdeauna acolo pentru a-i ajuta pe alţii”, în cadrul funeraliilor sale organizate la Oyster Bay, în apropiere de New York, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Rupert Murdoch, proprietarul Sunday Times pentru care lucra aceasta, a fost prezent la această ceremonie religioasă, la fel ca John Witherow, redactorul-şef al publicaţiei britanice.

Biserica catolică Saint Dominique, situată pe dealurile orăşelului Oyster Bay a fost plină la funeraliile acestei jurnaliste de război, decedată la 22 februarie, la vârsta de 56 de ani, la Homs, în Siria.

Mama ei, Rosemarie, care îşi reţinea cu greu lacrimile, fraţii şi surorile sale, nepoţii şi nepoatele ocupau mai multe bănci din primul rând, în apropiere de sicriul acoperit cu un giulgiu alb.

În cadrul ceremoniei a fost rostită o rugăciune pentru “toţi cei care suferă din cauza violenţei, în special cei care trăiesc în Siria”, şi o alta pentru fotograful francez Rémi Ochlik, mort împreună cu ea la Homs.

Trandafiri albi au fost depuşi pe sicriu la ieşire.

“O ceremonie foarte frumoasă”, a comentat Rupert Murdoch.

Scoaterea cadavrului ei din oraşul Homs a fost “foarte dificilă”, a povestit la rândul său John Witherow. “Acest lucru a necesitat multă diplomaţie”, a adăugat el, aducându-i un omagiu acestui reporter “fără pereche”.

Mai mulţi americano-sirieni, purtând eşarfe în culorile drapelului sirian, au venit, de asemenea, pentru a-i aduce un omagiu jurnalistei.

“Vreau să salut acest suflet magnific”, a declarat pentru AFP Malek Jandali, venit special din Atlanta (sud) să îi aducă un omagiu acestei “femei curajoase care şi-a sacrificat viaţa pentru a denunţa brutalitatea regimului sirian”.

“Vrem să îi dedicăm o stradă sau o piaţă în Homs”, a adăugat el.

Marie Colvin, care lucra pentru Sunday Times din Londra, a acoperit în 30 de ani de carieră unele dintre cele mai sângeroase conflicte şi recentele revoluţii ale Primăverii Arabe din Tunisia, Egipt şi Libia.

Ea a fost ucisă împreună cu francezul Rémi Ochlik în bombardarea unui apartament care servea drept centru de presă la Baba Amr, bastion al rebelilor din oraşul Homs.

Marie Colvin a crescut în apropiere de Oyster Bay, la East Norwich, unde mama ei încă mai locuieşte, iar în Oyster Bay a urmat liceul.

În ultima sa intervenţie la CNN, cu câteva ore înainte de a muri, ea a denunţat un regim siria care bombardează la Homs “civili cărora le este foame şi frig”, între care şi copii.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă