10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSute de milioane de dolari pentru cea mai mare fraudă cu diplome...

Sute de milioane de dolari pentru cea mai mare fraudă cu diplome fictive din lume

Dacă v-ați gândit vreodată să vă cumpărați o diplomă „beton“ de la una din sutele de „instituții de învățământ“ care oferă cursuri on-line pentru a promova sau pentru a obține un loc de muncă bine plătit, atunci, cel mai probabil, banii dumneavoastră au ajuns la o companie din Pakistan care conduce cea mai mare rețea de fraude cu diplome din lume sub protecția autorităților.

Compania se numește Axact și își are sediul în orașul port Karachi. Patronul și președintele executiv este un anume Shoaib Ahmed Shaikh, un personaj care și-a propus „să devină mai bogat decât Bill Gates” și să joace un rol de protagonist în viața publică și politică din Pakistan. Dar, ca multe alte lucruri care se întâmplă în părțile acelea de lume, totul nu este decât butaforie strălucitoare menită să ascundă o realitate putredă.

Universitatea „Abibas“

New York Times a identificat nu mai puțin de 370 de site-uri care oferă cursuri on-line și diplome la universități „de prestigiu” care vin însoțite de certificate și recomandări ce par absolut autentice, cu ștampile și semnături celebre, inclusiv cea a secretarului de stat al SUA, John Kerry. Numai că toate sunt false și/sau supraevaluate. Potrivit NY Times, care citează câteva zeci de foști angajați ai Axact, clipurile de promovare – extrem de agresivă, de altfel – a liceelor, colegiilor și universităților asociate cu compania pakistaneză sunt realizate cu actori care joacă roluri de profesori și studenți entuziaști, uneori aceiași actori pentru mai multe universități. Instituțiile de învățământ amintite poartă nume care evocă vag universități celebre din Statele Unite sau Marea Britanie, precum „Barkley” sau „Columbiana”, iar din punct de vedere al valorii academice sunt echivalentul produselor chinezești contrafăcute gen „Abibas”. Sunt lipsite de orice valoare și nu sunt recunoscute nicăieri în lume. Potrivit NY Times, certificate precum cele care poartă semnătura lui John Kerry se vând în Statele Unite cu până la 100 de dolari. În Orientul Mijlociu, mai ales în monarhiile din Golf, inundate de petrodolari și avide de recunoaștere internațională cu patalama, Axact le vinde cu 7.000 de dolari.

Furt de identitate și șantaj

Deși Axact se prezintă drept o companie care produce software și aplicații, de departe cel mai important departament al său este cel de vânzări. Potrivit cotidianului american, divizia de vânzări funcționează non-stop, cu sute de angajați care caută în permanență potențiale victime. Una din cele mai utilizate modalități de fraudare este furtul de identitate. Agentul pakistanez, excelent vorbitor de engleză sau arabă, se prezintă drept reprezentant al unei companii de prestigiu care dorește să-l angajeze pe client pe o sumă fabuloasă dacă acesta este dispus să urmeze un curs on-line pentru care trebuie să plătească o sumă de bani mergând de la câteva sute de dolari pentru o diplomă de liceu până la câteva mii, o diplomă de doctorat. În faza a doua, același agent de vânzări se prezintă drept oficial guvernamental local sau american, în cazul că e vorba de victime ademenite cu un loc de muncă în Statele Unite și îl amenință pe bietul om că nu i se va aproba nici o cerere dacă nu urmează un curs de engleză sau nu obține o diplomă pe care una din multele instituții Axact le oferă. Potrivit foștilor angajați ai companiei, unii au ajuns să plătească sute de mii de dolari pe diplome fictive – este citat un client record din Arabia Saudită, care a cumpărat documente de 400.000 de dolari –, iar alții, cum este cazul unui cetățean indian care lucrează în Emiratele Arabe Unite, au fost ruinați după ce au fost păcăliți să plătească peste 30.000 de dolari. Banii sunt canalizați prin off-shore-uri din întreaga lume înainte de ajunge în Pakistan și de foarte puține ori păgubiții au reușit să și-i recupereze.

Fraieri și profitori

Dar nu toți clienții sunt victime. NY Times dă exemplul unor americani care au fost păcăliți, dar aceștia sunt în general oameni cu educație modestă, care căutau o diplomă de absolvent de liceu obținută repede pentru a obține un beneficiu oarecare la locul de muncă. Dar, admite ziarul newyorkez, mulți sunt perfect conștienți că plătesc pentru o aparență de diplomă pentru că sunt interesați să exploateze frauda perpetuând-o. Dacă în Statele Unite sau Marea Britanie acești impostori ajung, mai devreme sau mai târziu, să fie demascați, nu astfel stau lucururile în statele arabe din Golf, unde e plin de oameni de afaceri cu diplome MBA false. Problema este însă că spitalele sunt pline de zeci de falși doctori și companiile aeriene de zeci de falși ingineri în aeronautică, o situație cu adevărat înspăimântătoare.

Certificate precum cele care poartă semnătura lui John Kerry se vând în Statele Unite cu până la 100 de dolari. În Orientul Mijlociu, mai ales în monarhiile din Golf, inundate de petrodolari și avide de recunoaștere internațională cu patalama, Axact le vinde cu 7.000 de dolari.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă