Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Susţinătorii independenţei Scoţiei trec pentru prima dată pe primul loc în sondaje

Susţinătorii independenţei Scoţiei trec pentru prima dată pe primul loc în sondaje, cu 11 zile înainte de referendum.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2014 - 12:47

Susţinătorii independenţei Scoţiei sunt pentru prima dată pe primul loc în sondajele care vor fi publicate duminică de Sunday Times, cu doar 11 zile înaintea referendumului pe această temă, relatează AFP.

Potrivit acestui sondaj realizat de YouGov/Sunday Times, tabăra celor care susţin independenţa este creditată cu 51 la sută din intenţiile de vot, în timp ce tabăra opozanţilor numără 49 la sută.

Deşi diferenţa de două puncte se înscrie în marja de eroare a sondajului, rezultatele cresc în mod spectaculos suspansul înaintea referendumului din 18 septembrie, care oferă şanse serioase Partidului Naţional al premierului scoţian Alex Salmond.

Unioniştii din cadrul "Better Together", susţinători ai menţinerii Scoţiei în interiorul graniţelor Marii Britanii, au fost pe primul loc timp de multe luni, dar diferenţa faţă de separatişti s-a redus considerabil în sondajele din ultimele zile.

Potrivit lui Alistair Darling, directorul de campanie al "Better Together", ultimul sondaj arată că referendumul "va fi foarte strâns".

"Ne bucurăm de această bătălie", a adăugat el. "Nu este bătălia Angliei - este bătălia Scoţiei, pentru copiii Scoţiei, pentru nepoţi şi generaţiile care vor veni. Vom câştiga această bătălie".

Directorul executiv al campaniei de susţinere a independenţei, Blair Jenkins, a cerut taberei sale să rămână focalizată pe obiectiv: "Chiar dacă acest sondaj (YouGov) ne plasează uşor în faţă, alte sondaje arată că mai avem de făcut progrese pentru a câştiga".

Sunday Times susţine, de asemenea, că regina Elizabeth II "se interesează îndeaproape" de referendum şi a cerut să fie ţinută la curent zilnic.

Marile partide britanice, între care partidul conservator al premierului David Cameron, urmează să dezvăluie un plan ce prevede un transfer de putere către Scoţia.

În urmă cu o lună, un sondaj YouGov publicat la 7 august credita cu 61 la sută din intenţiile de vot adversarii independenţei şi cu 39 la sută pe cei ai separării de Marea Britanie, ceea ce însemna o diferenţă de 22 de puncte.

Marţi, un alt sondaj YouGov pentru cotidianul The Times arăta o reducere netă a diferenţei, cu 47 la sută dintre persoanele intervievate dispuse să voteze în favoarea independenţei şi 53 la sută împotrivă.

Iuliana Enache, [email protected]

Citește totul despre:

Comentarii