Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA vor trimite mai mulți soldați în Irak, ca strategie pentru a recuceri orașul Mosul

SUA au decis să trimită, la cererea Bagdadului, mai mulți soldați în Irak în vederea luptei pentru recucerirea Mosulului, ultimul mare bastion al grupării jihadiste Stat Islamic în această țară, a anunțat miercuri un responsabil american, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Share

Carla Popa 0 comentarii

28.09.2016 - 19:06

SUA au decis să trimită, la cererea Bagdadului, mai mulți soldați în Irak în vederea luptei pentru recucerirea Mosulului, ultimul mare bastion al grupării jihadiste Stat Islamic în această țară, a anunțat miercuri un responsabil american, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În urma unei ofensive rapide din 2014, SI a preluat controlul asupra mai multor părți ale teritoriului irakian la nord și vest de Bagdad și și-a creat la Mosul o adevărată fortăreață. Forțele irakiene, care în ultimii doi ani au câștigat teren, mai ales în provincia occidentală Al-Anbar, se pregătesc acum să recucerească orașul.

'În urma unei consultări cu guvernul irakian, SUA sunt pregătite să trimită forțe militare suplimentare pentru a-i antrena și consilia pe irakieni în momentul în care pregătirea pentru campania de la Mosul s-a intensificat', a declarat responsabilul american, fără a furniza cifre.

Aproximativ 4.600 militari americani sunt desfășurați în prezent în Irak. Cu puțin timp înainte, serviciul de presă al prim-ministrului Haider al-Abadi a anunțat că Bagdadul a solicitat o 'creștere' a numărului militarilor americani pentru susținerea forțelor irakiene în bătălia lor 'iminentă' pentru recucerirea Mosul.

ONU a avertizat că o operațiune militară împotriva acestui oraș ar putea provoca strămutarea a până la un milion de refugiați. În afară de desfășurarea unor consilieri militari americani în Irak, SUA asigură o acoperire aeriană crucială forțelor guvernamentale irakiene în operațiunile antijihadiste.

În Siria, sute de militari americani sunt desfășurați pe lângă grupări rebele și kurde care luptă cu combatanții Stat Islamic, grupare vizată de bombardamente ale aviației coaliției internaționale. La mijlocul lunii iulie, șeful Pentagonului Ashton Carter a anunțat în cursul unei vizite la Bagdad trimiterea în Irak a sute de soldați americani suplimentari pentru a ajuta forțele guvernamentale să lupte împotriva grupării jihadiste și să recucerească Mosul.

Citește totul despre:

Comentarii