10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA revizuiesc planurile de protectie interna

SUA revizuiesc planurile de protectie interna

Secretarul american al Securitatii Interne, Michael Chertoff, a anuntat restructurarea departamentului sau, foarte criticat din motive de birocratie. Un nou compartiment – Biroul National de Detectare Nucleara – va avea ca obiectiv dezvoltarea de tehnologii care sa permita detectarea si interceptarea unei amenintari nucleare. Sunt studiate si masuri de contracarare a unor atacuri teroriste biologice, radiologice sau chimice impotriva transportului in comun.
“Departamentul pentru Securitate Interna va lua masuri urgente de optimizare a activitatii. Inamicul nostru se schimba constant si se adapteaza, astfel ca si noi trebuie sa fim fermi”, a explicat Chertoff. Creat in ianuarie 2003, acest superminister format din 22 de agentii federale (vama, securitatea transporturilor, graniceri) are 180.000 de functionari. Infiintarea sa a fost considerata o masura necesara dupa socul provocat de atentatele din 11 septembrie.
La o saptamana dupa atacurile de la Londra, SUA au mai decis intensificarea controalelor la frontiere. Daca pana acum vizitatorii straini care intrau prima data pe teritoriul american trebuiau sa lase doua amprente digitale, pe viitor li se vor inregistra toate cele zece amprente digitale. De asemenea, SUA au trimis la ONU un proiect de rezolutie prin care propun o definire mai exacta a gruparilor teroriste afiliate retelei Al Qaeda sau talibanilor.
In context, un profesor de studii islamice, Ali al-Timimi, a fost condamnat de justitia americana la inchisoare pe viata pentru ca a incercat sa recruteze in SUA agenti pentru talibani. Cetatean american de origine irakiana, Al-Timimi ii indemna pe invataceii sai musulmani sa porneasca jihadul impotriva SUA.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă