8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA monitorizează Rusia? Ce au declarat oficialii americani la București

SUA monitorizează Rusia? Ce au declarat oficialii americani la București

Mai mulți reprezentanți de vârf ai Statelor Unite și ai NATO, aflați în România, au făcurt afirmații foarte interesante despre atenția pe care SUA o acordă, în acest moment, acțiunilor militare ale Rusiei.

Oficialii SUA și NATO au venit în România cu prilejul inaugurării oficiale a sistemului antibalistic de la Deveselu – inaugurare care a avut loc joi.

Întrebat fiind dacă sistemul antibalistic al NATO, și în particular elementele lui de la Deveselu pot spiona Rusia, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, Frank Rose, a răspuns evaziv: "Noi avem un ansamblu de senzori în întreaga lume, care ne oferă o imagine globală".

Atât oaspeții occidentali, cât și reprezentanții României au reafirmat că elementele scutului antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate contra Rusiei și nu pot contracara rachetele Rusiei. Pe de altă parte însă, oficialii americani au explicat, în ultimele zile, că sistemul antibalistic din Europa este compus din sisteme de lansare (shooter) și din senzori – aceștia având rolul de a monitoriza potențialele amenințări.

Concret, la Deveselu funcționează atât senzori cât și sisteme de lansare. Pe cele patru distrugătoare americane din Marea Mediterană, integrate în sistemul antibalistic, există de asemenea atât senzori cât și sisteme de lansare.

În mod asemănător, în Polonia, la Redzikowo, începe vineri construirea unei baze, similară celei de la Deveselu, în care vor funcționa atât senzori cât și lansatoare de rachete.

De asemenea, din sistemul Aegis Ashore fac parte și instalațiile care funcționeză la Kurecik (Turcia) și care reprezintă un radar (senzor).

Toți acești senzori "extind spațiul de bătălie", au explicat specialiștii americani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă