SUA monitorizează Rusia? Ce au declarat oficialii americani la București

Mai mulți reprezentanți de vârf ai Statelor Unite și ai NATO, aflați în România, au făcurt afirmații foarte interesante despre atenția pe care SUA o acordă, în acest moment, acțiunilor militare ale Rusiei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.05.2016 - 08:21

Mai mulți reprezentanți de vârf ai Statelor Unite și ai NATO, aflați în România, au făcurt afirmații foarte interesante despre atenția pe care SUA o acordă, în acest moment, acțiunilor militare ale Rusiei.

Oficialii SUA și NATO au venit în România cu prilejul inaugurării oficiale a sistemului antibalistic de la Deveselu - inaugurare care a avut loc joi.

Întrebat fiind dacă sistemul antibalistic al NATO, și în particular elementele lui de la Deveselu pot spiona Rusia, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, Frank Rose, a răspuns evaziv: "Noi avem un ansamblu de senzori în întreaga lume, care ne oferă o imagine globală".

Atât oaspeții occidentali, cât și reprezentanții României au reafirmat că elementele scutului antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate contra Rusiei și nu pot contracara rachetele Rusiei. Pe de altă parte însă, oficialii americani au explicat, în ultimele zile, că sistemul antibalistic din Europa este compus din sisteme de lansare (shooter) și din senzori - aceștia având rolul de a monitoriza potențialele amenințări.

Concret, la Deveselu funcționează atât senzori cât și sisteme de lansare. Pe cele patru distrugătoare americane din Marea Mediterană, integrate în sistemul antibalistic, există de asemenea atât senzori cât și sisteme de lansare.

În mod asemănător, în Polonia, la Redzikowo, începe vineri construirea unei baze, similară celei de la Deveselu, în care vor funcționa atât senzori cât și lansatoare de rachete.

De asemenea, din sistemul Aegis Ashore fac parte și instalațiile care funcționeză la Kurecik (Turcia) și care reprezintă un radar (senzor).

Toți acești senzori "extind spațiul de bătălie", au explicat specialiștii americani.

Citește totul despre:

Comentarii