SUA. Virginia și New Jersey și-au ales guvernatori democrați

„Noapte horror pentru republicani“, așa a numit presa americană noaptea alegerilor locale, când democrații au înregistrat victorie după victorie, la un an de mandat al lui Donald Trump.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 08.11.2017 - 16:27

„Noapte horror pentru republicani“, așa a numit presa americană noaptea alegerilor locale, când democrații au înregistrat victorie după victorie, la un an de mandat al lui Donald Trump.

Democrații și-au luat revanșa după înfrângerea lui Hillary Clinton, candidata la prezidențiale, și alte înfrângeri capitale în țară.
Candidatul democrat la postul de guvernator al statului Virginia, Ralph Northam, l-a învins pe adversarul său republican, Ed Gillespie, figură marcantă a Partidului Republican, pe care l-a prezidat. Potrivit rezultatelor din 93% din secțiile de votare, Northam a obținut 53% din voturi, iar Gillespie – 45,9%. Gillespie a folosit „modelul Trump“, axându-și campania pe teme populiste și naționaliste riscante: imigrația ilegală, criminalitatea, statuile eroilor sudiști din perioada Războiului Civil (1861-1865). 

Într-un alt stat, New Jersey, candidatul democrat Phil Murphy a învins fără probleme și îi va urma în funcție actualului guvernator republican, Chris Christie, care a fost multă vreme un aliat al lui Donald Trump. Murphy l-a înfrânt pe republicanul Kim Guadagno cu 51,3% la 46,5%. La New York, Bill De Blasio a fost reales în funcţia de primar al metropolei, cu o victorie categorică (66%), învingând-o pe Nicole Malliotakis, din partea Partidului Republican. De Blasio este primul democrat care câştigă cel de-al doilea mandat de primar al New York-ului, de la Ed Koch, acum 32 de ani.

„Acesta este începutul unei noi ere pentru o conducere progresivă democratică în New York. America a devenit puţin mai corectă în seara asta. America a primit un pic de albastru în seara asta. Să ne bucurăm astfel încât să se audă în New Jersey şi în Virginia. În această seară, oraşul New York a trimis un mesaj şi către Casa Albă. Nu puteţi să vă confruntaţi cu valorile New York-ului şi să câştigaţi, domnule preşedinte! Dacă vă întoarceţi împotriva valorilor din oraşul dumneavoastră natal, oraşul va replica. Aşa că vom avea nişte lupte în faţa noastră. Vom lupta şi vom câştiga“, a spus De Blasio.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...