19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStare de urgenta inca trei luni

Stare de urgenta inca trei luni

Guvernul francez a adoptat ieri un proiect de lege, care prevede prelungirea “pentru o durata de trei luni” a starii de urgenta. Textul va fi examinat astazi dupa-amiaza de Parlament, iar adoptarea sa, fara nici un dubiu, va permite prelungirea starii de urgenta instaurata la 8 noiembrie, pentru o prima perioada de 12 zile, in virtutea unei legi din 1955, din epoca razboiului cu Algeria.

In Franta, violentele au continuat pentru a 18-a noapte consecutiva, duminica spre luni, desi numarul si intensitatea lor par sa confirme o diminuare treptata a incidentelor. Numarul masinilor incendiate, devenit “barometrul” actiunilor bandelor de tineri, era ieri in zori de 284, fata de 374 in seara precedenta, asa cum arata bilantul provizoriu al politiei. Fortele de ordine retinusera 112 persoane si fusesera raniti cinci politisti. Violentele au continuat la sfarsitul saptamanii trecute in suburbiile franceze, demonstrand ca aceasta criza este departe de a fi solutionata, chiar daca incidentele au fost mai putin numeroase si nu au afectat direct capitala, asa cum se temeau autoritatile. In schimb, au fost afectate alte zeci de zone, desi de patru zile fusese instaurata starea de urgenta si impuse restrictii de circulatie. Dar, asa cum relata cotidianul popular “Le Parisien”, “Franta se instaleaza in criza suburbiilor”.

Chirac, la televiziune

Foarte criticat pentru discretie si lipsa aparenta a implicarii de la debutul acestei crize fara precedent in ultimii 40 de ani, presedintele Jacques Chirac s-a adresat aseara francezilor, intr-o declaratie solemna televizata. Este prima sa interventie de acest tip de la inceputul tulburarilor, la 27 octombrie, dupa moartea accidentala a doi tineri imigranti intr-o periferie a Parisului. Seful statului a calificat promovarea starii de urgenta drept o “masura de protectie si precautie”, care va fi “strict temporara”.

Incep expulzarile?

Expulzarile strainilor implicati in violente, chiar a celor cu acte in regula, asa cum a cerut ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, ar putea interveni la inceputul acestei saptamani. Cererea lui Sarkozy a fost viu criticata de asociatii si de lideri ai opozitiei de stanga.
La randul sau, seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, recunoscand ca “exista o problema de imagine”, a invitat ieri ambasadorii Frantei sa faca declaratiile necesare in media straina pentru a corija imaginea negativa a tarii cauzata de prezentele violente urbane. El a precizat ca trebuie explicata politica Frantei in materie, ca trebuie aratate care sunt problemele, temele integrarii si ca acestea nu sunt specifice Frantei, fiind proprii multor state unde exista in special un flux imigrationist. In semn de solidaritate cu Franta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baraso, a anuntat ca UE va degaja rapid 50 milioane de euro pentru a o ajuta sa faca fata consecintelor violentelor.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă