16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStapanii asiatici ai inelelor

Stapanii asiatici ai inelelor

Jumatate din populatia globului va fi reprezentata maine la Kuala Lumpur, unde va avea loc primul summit al Asiei de Est, un nou bloc regional care incearca sa scape de sub influenta americana sub impulsurile unei Chine din ce in ce mai sigure pe ea.
Doi giganti demografici, China si India, ca si cea de-a doua economie a planetei, Japonia, vor fi vedetele acestei reuniuni la care Statele Unite nu au fost invitate. In schimb, Rusia se afla pe lista. Alti participanti sunt Coreea de Sud, cele 10 state membre ale ASEAN (Birmania, Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malayezia, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam), Australia si Noua Zeelanda. Componenta ilustreaza atat cresterea schimburilor in aceasta regiune cu o puternica crestere economica, dar si reechilibrari politice in culise.
Participarea Indiei, Australiei si a Noii Zeelande a fost obtinuta de aliatii asiatici ai Washingtonului, care se tem ca vor fi zdrobiti de greutatea Beijingului.
Oficial, acest summit vizeaza o mai buna integrare economica a Asiei-Oceania, avand ca obiectiv pe termen lung o piata comuna unificata, asemenea europenilor. Luni si marti, in capitala malayeziana au fost programate lucrarile celui de al 11-lea summit al grupului numit “ASEAN plus trei” (China, Japonia si Coreea de Sud), abia miercuri alaturandu-se celelalte state in vederea marelui summit Asia de Est. Se poate spune ca cele doua reuniuni regionale se afla in concurenta. China, Malayezia si Coreea de Sud vor ca “ASEAN plus trei” sa detina controlul, dar Australia, India, Indonezia, Japonia si Singapore sustin ca Asia de Est sa preia comanda, arata diplomatii. Gabaritul Indiei, Chinei si Japoniei a determinat un alt diplomat occidental sa califice natiunile din sud-estul asiatic drept “hobbiti”, acei pitici din “Stapanul Inelelor” al lui Tolkien. Constient de puterea sa crescanda, Beijingul a insistat asupra vointei sale de “avant pasnic”, fara a zdrobi pe cineva sau a bulversa peisajul politic regional.
La marele summit vine si presedintele rus, Vladimir Putin. Stapanul de la Kremlin vine la Kuala Lumpur pentru a promova interesele si influenta Rusiei in Asia de Est, in absenta notabila a SUA. Venirea lui Putin a starnit insa divergente printre membrii ASEAN, dupa ce Rusia si-a exprimat oficial dorinta de a adera la aceasta noua organizatie.
Degeaba si-a fluturat Moscova statutul de putere asiatica si bogatia sa energetica, degeaba a cerut ca interesele ei strategice in regiune sa fie luate in seama! Responsabilii malayezieni au declarat ieri ca, desi Putin va tine un discurs, Rusia nu va fi autorizata sa devina membru deplin al organizatiei, nefiind gasit “teren de intelegere” in ASEAN. Pentru moment, reticentele tarilor asiatice nu sunt extrem de grave pentru Moscova, dar, potrivit responsabililor rusi, Asia de Est nou creata “este un element nou al politicii mondiale si Rusia nu se poate multumi cu rol de spectator”. Pentru moment, China, care isi formeaza propriul pol regional de putere, doreste sa ramana stapana jocului.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă