6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSpirala mortii inghite milioane de oameni

Spirala mortii inghite milioane de oameni

Asa cum arata raportul ONUSIDA publicat ieri, lupta contra acestei maladii care a cauzat moartea a peste 3 milioane de persoane in 2005 este departe de a fi la inaltime, impunandu-se masuri intense de prevenire, deoarece s-a depasit pragul de 40 de milioane de persoane care traiesc cu aceasta boala.

In fiecare zi, circa 14.000 de noi persoane sunt contaminate cu SIDA, din care peste 2.000 de copii sub 15 ani. SIDA, care a dat nastere “uneia dintre cele mai devastatoare epidemii din istorie”, a ucis peste 25 de milioane de oameni in lume de la identificarea sa in 1981. Numarul persoanelor care traiesc cu HIV – virusul SIDA – a continuat sa creasca in toate regiunile planetei, cu exceptia Caraibelor, arata un raport al Programului comun al ONU asupra HIV/SIDA (ONUSIDA) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (MS). Expertii precizeaza ca numarul acestor persoane a atins in acest an nivelul cel mai ridicat inregistrat vreodata: 40,3 milioane, fata de 37,5 in 2003. In 2005, peste trei milioane de oameni au murit de SIDA, din care 1,5 milioane copii. Potrivit raportului, cresterea cea mai semnificativa a survenit in Europa de Est, in Asia Centrala si in Asia de Est, Africa Subsahariana ramanand regiunea cea mai afectata. Directorul executiv al ONUSIDA, dr. Peter Piot, apreciaza ca “epidemia de SIDA continua sa depaseasca eforturile depuse pentru stoparea ei la nivel national si mondial” si sustine ca este absolut necesara trecerea rapida la programe de preventie, fiind nevoie de strategii pe termen lung. Dar, arata raportul, discriminarile si oprobiul care insotesc SIDA constituie obstacolul major in stapanirea evolutiei epidemiei.

Pericol in Rusia si Ucraina

In Europa de Est si Asia Centrala, epidemia HIV/SIDA continua sa se extinda, afectand circa 1,6 milioane de persoane in 2005, cu un sfert mai mult decat in 2003. Marea majoritate a persoanelor afectate in regiune sunt tineri, virusul HIV consolidandu-si pozitia pretutindeni in fosta URSS si, fara surpriza, Rusia si Ucraina, cele doua tari cele mai populate din fosta Uniune Sovietica, grupeaza esentialul celor contaminati in aceasta zona a lumii. Rusia are un numar impresionant de tineri care isi injecteaza droguri – practica ce joaca un rol major in raspandirea epidemiei -, dar prea putine programe de reducere a riscurilor. In Ucraina, epidemia este alimentata de consumul de droguri si de raporturile sexuale neprotejate si cifra anuala a noilor infectari creste mereu.

Un cocktail exploziv

In Asia, unde se afla cele trei tari cele mai populate ale planetei, China, India si Indonezia, raporturile sexuale neprotejate, drogurile si ignoranta formeaza un “cocktail exploziv” care alimenteaza epidemia in mod periculos. In 2005, Asia are inregistrati 8,3 milioane de seropozitivi si SIDA a provocat peste o jumatate de milion de decese. Africa grupeaza peste doua treimi din seropozitivii si bolnavii de SIDA de pe Terra si continua sa plateasca cel mai greu tribut acestei maladii. In 2005, 3,2 milioane de noi persoane au contractat infectia – din totalul de cinci milioane la nivel planetar – si alte 2,4 milioane au murit. Asa cum arata dr. Peter Piot, la scara mondiala, doar mai putin de o persoana din cinci expuse riscurilor de infectie poate accede la servicii de preventie. In ce priveste tratamentele contra HIV, majoritatea bolnavilor sunt exclusi, din cauza veniturilor modeste: in Africa, o persoana din 10 are acces la tratament, iar in Asia una din sapte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă