20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSparanghelul olandez, cules cu "sclavi" romani

Sparanghelul olandez, cules cu “sclavi” romani

Un producator de sparanghel din Olanda care a folosit muncitori din Romania si Polonia fara permis de munca, a fost amendat cu suma de 283.000 de euro, verdict confirmat de Consiliul de Stat, care a respins un apel al producatorului, relateaza Radio Netherlands Worldwide in pagina electronica, citat de Mediafax.

Proprietara fermei de sparanghel a declarat ca, daca va fi obligata sa plateasca amenda, afacerea sa se va confrunta cu probleme financiare insurmontabile. Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa din Olanda, a respins acest argument, afirmand ca proprietara nu si-a putut sustine afirmatia.

Proprietara fermei a fost, de asemenea, acuzata de trafic de persoane si exploatarea unor muncitori ilegali in cadrul fermei sale, din localitatea Someren. In prezent, aceasta se afla in detentie provizorie.

Cultivarea sparanghelului implica o munca manuala intensiva, care nu poate fi mecanizata. Muncitorii olandezi evita un asemenea loc de munca, avand in vedere sumele mici de bani cu care sunt platiti, motiv pentru care fermierii sunt nevoiti sa angajeze muncitori sezonieri din strainatate. Acest lucru poate fi realizat in mod legal prin solicitarea unor permise de munca temporara, in schimbul carora se percepe o taxa administrativa. Aparent, unii fermieri evita aceasta taxa, angajand muncitori in mod ilegal, asa cum a stabilit justitia ca a procedat si fermiera din Someren, in 2005 si 2006.

Circa 50 de persoane, intre care numerosi romani, au fost gasite, la 15 mai, traind in conditii similare "sclaviei" la aceasta ferma, intr-o camera murdara si fara ferestre. "Nu le era permis sa paraseasca cladirea. Ei erau platiti cu mai putin decat le fusese promis, iar angajatorul i-a fortat sa cumpere de la el alimente si alte produse de baza, la preturi foarte mari", declara primarul orasului Someren.

Proprietarul fermei de sparanghel a primit deja o amenda in valoare de 566.000 de euro, incepand din 2005, pentru nerespectarea legii privind angajarea de imigranti ilegali si platirea lor cu sume sub nivelul salariului minim. In 2008, in Olanda au fost emise aproximativ 2.300 de amenzi pentru angajarea unor persoane fara acte legale.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă