6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSora unuia dintre teroriştii de la Bataclan, dezvăluiri despre fratele ei: A...

Sora unuia dintre teroriştii de la Bataclan, dezvăluiri despre fratele ei: A fost spălat pe creier

Sora mai mare a lui Samy Amimour, unul dintre teroriştii care au atacat sala de concerte Bataclan din Paris pe 13 noiembrie, a povestit despre drama prin care trece familia ei de când au avut loc atentatele din Paris. Anna Amimour a vorbit despre radicalizarea fratelui său, despre cum a încercat să îl ajute şi despre şocul pe care l-a avut când a aflat ce a făcut Samy, potrivit CNN.  

Ultima dată când Samy Amimour a vorbit cu sora lui mai mare a fost în luna august şi a fost o conversaţie obişnuită. I-a spus să pupe pe toată lumea din partea lui, inclusiv pe pisica pe care nu a putut să o ia cu el în Siria. Bărbatul i-a spus că este foarte ocupat şi i-a promis că o va suna în curând.

"Am crezut că e o greşeală"

Însă, Anna Animour a mai auzit de fratele ei doar când numele său a apărut pe lista teroriştilor responsabili de atacul de la sala Bataclan din Paris, când a 89 de oameni au fost ucişi. Atunci, Anna a aflat că fratele ei a împuşcat zeci de oameni înainte de a se arunca în aer.

“La început am fost şocată. Am ţipat de disperare şi de tristeţe. Apoi, m-am gândit că trebuie să fie o greşeală la mijloc”, a spus Anna.

Însă nu a fost o greşeală. Fratele ei, Samy Amimour, în vârstă de 28 de ani, a făcut parte din complotul terorist care s-a soldat cu moartea a 130 de persoane. 

Anna a declarat, pentru CNN, că şocul şi vinovăţia  îi “mistuie” şi pe ea şi pe familia ei.

Transformarea de la un tânăr vesel la un terorist înfocat

Sora lui Samy Amimour îşi aminteşte că bărbatului îi plăcea să râdă şi să glumească şi spune că încă nu poate înţelege cum a putut fi capabil să comită un act atât de îngrozitor.

“Ne punem această întrebare zilnic: ce s-a întâmplat?, de ce?. Noi doi am locuit în acelaşi pântec. Am crescut împreună; unde s-au despărţit drumurile noastre atât de fundamental? Era un om de treabă, sensibil, puţin timid, dar genul de om pe care poţi conta. Era generos, îi plăcea să râdă şi să glumească”, a spus sora teroristului.

Transformarea lui din bărbatul pe care şi-l aminteşte sora lui în teroristul capabil să împuşte oameni la întâmplare s-a petrecut în Siria, unde s-a alăturat grupării jihadiste Statul Islamic, în urmă cu câţiva ani.

Când a plecat, bărbatul a spus familiei sale că pleacă cu prietenii în sudul Franţei. Aceea a fost ultima dată când l-au văzut.

Anna spune că fratele său a fost racolat de jihadişti pe Internet. Familia lor nu a avut niciodată obiceiuri religioase stricte, iar când Samy a început să îşi schimbe comportamentul au observat rapid.

“Şi-a schimbat îmbrăcămintea, gusturile muzica, modul  în care obişnuia să vorbească, să râdă, să se exprime. Toate aceste schimbări nu se produc peste noapte, nu de bunăvoie.

Samy a fost şofer de autobuz în Paris înainte de a se radicaliza. Anna şi-a amintit, mândră, că fratele el a obţinut al doilea cel mai bun rezultat la examenul pentru RATP, regia de transport public a oraşului.

Sora lui Samy a spus că fratele ei a fost recrutat de nişte persoane din cartierul Drancy, şi este de părere că a fost “spălat pe creier”.

“Veneau din ce în ce mai des să vorbească cu ei şi îi spuneau să meargă la slujbă mai des la moschee şi că trebuie să fie mai devotat islamului. Apoi, l-au dus la moschee care erau mai radicale”, a povestit Anna.

Primii paşi spre terorism 

Samy a ajuns în atenţia autorităţilor pentru prima dată în 2012, după ce a încercat să călătorească în Yemen şi a fost acuzat pentru “activităţi întreprinse în colaborare cu o grupare teroristă”.

După ce a fost urmărit penal, în 2012, Samy a fost plasat sub control judiciar şi trebuia să se prezinte în mod regulat în faţa autorităţilor. A încălcat termenii controlului judiciar în 2013 şi pe numele lui s-a emis un mandat de arestare internaţional. Atunci se credea că a ajuns în Siria.

Familia susţine că a cerut ajutor 

Familia bărbatului spune că a încercat să facă rost de ajutor pentru el. Mai mult, tatăl bărbatului a călătorit în Siria pentru a-şi aduce fiul acasă. 

“Am încercat să tragem un semnal de alarmă. Am vorbit cu oamenii din jurul nostru şi am bătut la mai multe uşi în încercarea de a găsi ajutor”, a spus Anna, dar a refuzat să spună unde anume a cerut ajutor.

Tatăl lui Amimour a declarat, pentru Le Monde, că a călătorit în Siria, în 2014, pentru a-şi convinge fiul să se întoarcă acasă. Bărbatul a descris întâlnirea cu fiul său ca fiind una rece.

“Avea un zâmbet distant. Samy îşi luase numele de război Abu Hajia şi se căsătorise” a spus tatăl său, care a recunoscut că a eşuat.

Un an şi jumătate mai târziu de la acea întâlnire, familia lui Samy încearcă să se împace cu gândul că bărbatul vesel pe care îl cunoştea s-a transformat într-un terorist.

“Desigur că este o parte din noi, ceea ce înseamnă că poate este vina noastră, poate am fi putut să facem ceva diferit. Poate…” a spus Anna.

Sora teroristului spune că înţelege că nu doar familia ei suferă şi că înţelege că vorbele ei nu vor ajuta în niciun fel rudele victimelor. 

Samy Amimour şi alţi doi bărbaţi au intrat în sala de concerte Bataclan din Paris, în noaptea de 13 noiembrie, unde avea loc un concert al trupei Eagles of Death Metal şi au ucis prin împuşcare 89 de oameni. Atacul a fost parte dintr-o serie de şase atentate care au avut loc în Paris acum două săptămâni, în urma cărora au murit 130 de oameni. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă