Sondaj. Angela Merkel este considerată cel mai competent candidat la postul de cancelar, cu patru zile înainte de alegeri

Cancelarul Angela Merkel se bucură de încrederea germanilor în ceea ce privește capacitățile sale de politician, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Emnid.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.09.2017 - 16:42

Cancelarul Angela Merkel se bucură de încrederea germanilor în ceea ce privește capacitățile sale de politician, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Emnid, relatează miercuri agenția Xinhua citată de Agerpres.

Sondajul relevă sprijinul puternic față de șefa conservatorilor cu câteva zile înainte de alegerile federale, programate la data de 24 septembrie.

Emnid a intervievat alegători germani, în cadrul unui sondaj realizat pentru postul de televiziune N24, în legătură cu nivelul de competență al candidaților pentru postul de cancelar din partea celor șase mari partide din diferite zone politice.

Dna Merkel se află pe primul loc la aproape fiecare domeniu politic, surclasându-l pe tema Europei chiar și pe fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz, candidat din partea Partidului Social-Democrat (SPD). Candidata partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, întrunește cele mai mici punctaje în toate domeniile.

Astfel, potrivit sondajului, 55 % dintre cei chestionați au ales-o pe Angela Merkel drept candidat cu competențe economice, ea fiind urmată de Christian Lindner, președintele Partidului Liber-Democrat (FDP), cu 32 %, în timp ce Martin Schulz se clasează pe locul al treilea, cu 31 %. Cem Oezdemir, din partea partidului ''Verzii'' (ecologiștii), întrunește 17 %, Sahra Wagenknecht (Partidul Stângii) — 12 %, iar Alice Weidel (AfD) — doar 6 %.

Cu toate că Schulz nu a fost activ pe scena politică germană în ultimii ani datorită îndelungatei sale cariere la Parlamentul European, el nu este considerat mai competent decât dna Merkel în ceea ce privește politica europeană. Astfel, 59 % dintre respondenți o consideră pe Angela Merkel ca fiind competentă la acest capitol, 46 % pe Schulz, care este urmat de Oezdemir (21 %), Lindner (18 %), Wagenknecht (12 %) și Weidel (5 %).

Deși politica dnei Merkel privind criza refugiaților a fost puternic criticată, sunt mai puțini cei care cred că opozanții politici ai cancelarului pot avea o politică mai solidă în ce privește refugiații decât a avut ea. La acest capitol, Angela Merkel este considerată competentă de către 52 % dintre cei intervievați, fiind urmată de Schulz (35 %), Oezdemir (28 %), Wagenknecht (22 %), Lindner (19 %) și Weidel (11 %).

Justiția socială este singurul capitol în care Schulz este perceput ca având cel mai înalt grad de competență, comparativ cu dna Merkel.

''Este timpul pentru mai multă justiție'', acesta este motto-ul cu care SPD și-a făcut campanie pentru alegeri. Schema de asigurări pentru cetățeni propusă de Schulz, renunțarea la limitarea temporală, considerată nefondată, a locului de muncă, precum și eliminarea exceptărilor de la salariul minim, toate acestea i-au convins pe participanții la sondaj: 44 % îl consideră pe Martin Schulz ca fiind competent, în timp ce Angela Merkel întrunește 40 %.

Referitor la competențele privind politicile de mediu, candidatul ecologist Oezdemir este considerat cel mai capabil, fiind preferat de 49 % dintre cei intervievați. El este urmat de dna Merkel (39 %), Schulz (24 %), Wagenknecht (16 %), Lindner (15 %) și Weidel (6 %).

Citește totul despre:

Comentarii

loading...