12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSocialistii bulgari cauta increderea cu lumanarea

Socialistii bulgari cauta increderea cu lumanarea

Guvernul minoritar de coalitie pe care socialistii bulgari l-au format impreuna cu partidul minoritatii turce Ð Miscarea pentru Drepturi si Adevar Ð a debutat ieri… cu stangul.
Opozitia de centru-dreapta a decis sa paraseasca dezbaterile parlamentare consacrate investiturii Cabinetului Stanisev, in semn de protest fata de modul in care a inteles presedintele Parlamentului, socialistul Gheorghi Pirinski, sa conduca sedinta extraordinara dedicata votului de incredere. Dupa ce Pirinski refuzase sa-i dea cuvantul unui deputat al opozitiei, 124 de parlamentari au parasit sala, astfel incat presedintele Parlamentului nu a mai avut alta solutie decat sa amane pentru astazi votul de investitura.
Oricum, coalitia minoritara a premierului desemnat Serghei Stanisev se prezinta subreda de la bun inceput, pentru ca, impreuna cu deputatii minoritatii turce, socialistii dispun doar de 117 locuri in Parlament, din totalul de 240. In aceste conditii, Stanisev este nevoit sa caute “cu lumanarea” alte cel putin cinci voturi care sa-i asigure majoritatea in Parlament. Analistii bulgari au dubii mari in privinta sanselor de investitura a Cabinetului Stanisev. “Nu cred ca actuala configuratie guvernamentala va trece de Parlament”, arata Sonia Vaseva de la Radio Bulgaria International.
Socialistii continua sa adopte un ton optimist, sperand intr-o minune Ð venita eventual din partea extremistilor de la “Ataka”.
Presa bulgara nu se arata insa la fel de increzatoare in sansele “de nastere”, respectiv de supravietuire a Cabinetului Stanisev. Dupa ce partidul premierului in exercitiu, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, le-a “tras clapa” socialistilor prin refuzul in ultima clipa al Miscarii Nationale de a participa la formarea unei mari coalitii, teoretic este inca posibil ca Simeon de Saxa sa redevina premier. Acest lucru s-ar putea intampla daca presedintele Parvanov i-ar retrage lui Stanisev sarcina formarii noului guvern, dupa o infrangere a acestuia in Parlament, si l-ar desemna pe fostul monarh, Simeon de Saxa, ca lider al partidului clasat pe locul secund la alegeri, in locul socialistului. Sansele lui Simeon sunt, ce-i drept, reduse, dar ele exista, isi fac curaj adeptii dreptei. Ziua de astazi va aduce, probabil, deznodamantul “guvernamental”.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă