11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSecretul longevităţii politice a cancelarului Angela Merkel, dezvăluit. Cine este "umbra" şefei...

Secretul longevităţii politice a cancelarului Angela Merkel, dezvăluit. Cine este “umbra” şefei Executivului german

După 12 ani în care a condus Germania, Angela Merkel, considerată "cea mai puternică femeie din Europa", se pregăteşte pentru preluarea celui de-al patrulea mandat, dacă nemţii vor vota, duminică, în favoarea sa, scrie The Telegraph.

Subiectul longevităţii sale politice este intens dezbătut, pe măsură ce, pe nemţi îi desparte doar câteva ore de constituirea unui nou Bundestag. Mulţi consideră că puterea politică a Angelei Merkel constă în capacitatea sa de a se adapta faţă de situaţiile tensionate cu care s-a confruntat Germania, în ultimii ani, în timp ce alţii consideră că politica sa, care de cele mai multe ori s-a plasat împotriva direcţiei impusă de partidul pe care îl şi conduce, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ar fi sursa puterii politice a şefei Executivului German. 

Presa locală atrage atenţia asupra echipei din spatele Angelei Merkel, un grup de femei de dreapta care s-ar afla în centrul Guvernului lui Merkel.

Cea mai cunoscută femeie din "tabăra" lui Merkel este Beate Baumann, cel mai de încredere consilier al şefei Executivului german. În 1992, cele două au pus bazele celui mai puternic parteneriat feminin din istoria modernă a Germaniei. În 1995, Baumann a devenit purtătorul de cuvânt al lui Merkel, iar de mai bine de 22 de ani, Baumann este considerată "umbra lui Merkel".

"Am nevoie de cineva care să aibă grijă de mine", spunea Merkel în 1992, când a fost numită ministru în cabinetul lui Helmut Kohl.

Beate Baumann nu este întotdeauna alături de Merkel, în deplasările sale, însă cele două se află constant în contact prin intermediul telefonului mobil (și criptat) al lui Merkel.

Din 1999, Merkel se bazează și pe sprijinul economistului Eva Christiansen. Dacă Baumann este operatorul din cercul interior al lui Merkel, atunci Christiansen este oportunistul, observă Matthew Qvortrup, jurnalist The Telegraph. 

Cele două nu sunt singurele femei remarcabile din anturajul "mamei Merkel". Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, ministrul Educației Johanna Wanka și vicepreședintele CDU, Julia Klöckner, fostă regină a frumuseții, care se zvonește că ar fi succesorul preferat al lui Merkel, sunt printre cei mai influenți politicieni ai țării. Prezenţa lor în politica germană a afectat în mod direct o serie de politici.

Desigur, Merkel se sfătuieşte şi cu colegii săi bărbaţi, dar ei nu se află printre confidenții cei mai de încredere. Mulți politicieni de sex masculin l-au subestimat pe cancelar, iar astăzi, ea folosește umorul pentru a neutraliza orice agresiune şi critică din partea acestora. Chiar și Vladimir Putin înţelege că forţa nu va funcţiona niciodată în negocierile cu Angela Merkel.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă