Secretarul general al NATO a cerut Germaniei și Turciei să își rezolve conflictele privind bazele aeriene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o discuție cu miniștrii de Externe ai Turciei și Germaniei, săptămâna trecută, pentru a le cere să-și rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

16.07.2017 - 23:56

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o discuție cu miniștrii de Externe ai Turciei și Germaniei, săptămâna trecută, pentru a le cere să-și rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Germania a refuzat să-i extrădeze pe solicitanții de azil despre care Turcia susține că ar fi implicați în lovitura de stat eșuată de anul trecut. Ca reacție, Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii staționați la două baze aeriene de pe teritoriul Turciei. Militarii germani de la baza Konya contribuie la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, iar trupele germane staționate la o altă bază aeriană, Incirlik, au fost deja transferate în Iordania.

NATO a anunțat că Stoltenberg i-a sunat, vineri, pe Sigmar Gabriel și pe Mevlut Cavusoglu și le-a cerut să rezolve disputa.

„Sperăm că Germania și Turcia sunt în stare să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită", a declarat un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ale Germaniei se află sub control parlamentar, iar Berlinul insistă ca parlamentarii să aibă acces la militarii țării lor. De altfel, într-un interviu televizat difuzat duminică, cancelarul german Angela Merkel a insistat că parlamentarilor germani trebuie să li se permită să-i viziteze pe militarii Bundeswehr la baza aeriană a NATO din Konya.

„Toată această chestiune este nefericită, foarte nefericită", a declarat Merkel la postul public ARD, adăugând că este nevoie de mai multe discuții pentru a găsi o soluție, chiar și cu ajutorul NATO.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...