12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialScorpio a salvat 7 vieti

Scorpio a salvat 7 vieti

La cinci ani dupa tragedia submarinului nuclear Kursk, in care au murit 118 oameni, o noua catastrofa a fost evitata, autoritatile ruse cerand imediat ajutor international.
Cei sapte membri ai echipajului submarinului rusesc AS-28 “Priz” au fost salvati, dupa mai bine de trei zile in care au fost blocati la 190 de metri adancime in Golful Berezovaia din Kamceatka, cu ajutorul unui robot-submarin britanic teleghidat, Scorpio-45, care a taiat cablurile antenei de supraveghere a pazei de coasta, care se infasurasera in jurul elicei batiscafului rusesc, si plasele de pescuit in care acesta se incurcase. Batiscaful a fost adus la suprafata duminica dimineata. “Echipajul insusi a deschis sasul, a iesit si s-a urcat la bordul ambarcatiunii de salvare”, nava “Alaghez”, a anuntat comandantul Flotei ruse, amiralul Viktor Fiodorov. Cei sapte au ajuns in portul Petropavlovsk Kamceatski, unde au fost dusi la un spital, pentru controale medicale mai aprofundate si refacere. Ei pareau in stare buna, avand in vedere incercarea prin care trecusera. Potrivit relatarilor unor membri ai echipelor de salvare, rezerva de oxigen a submarinului ar mai fi ajuns pentru 10-12 ore.
Oficialii rusi au multumit ieri Marii Britanii, Japoniei si Statelor Unite pentru contributia lor decisiva in salvarea echipajului submarinului AS-28 “Priz”.
Submarinul participa la un exercitiu de lupta, fiind la a saptea misiune sub comanda unui capitan in varsta de doar 25 de ani. Joi dimineata, batiscaful s-a incurcat intr-un navod pescaresc, iar apoi in cablurile submarine ale unei antene uriase, cu o suprafata de 700 de metri patrati, folosita de paza de coasta ruseasca pentru supraveghere.

Adjunctul sefului de Stat Major al marinei ruse, Vladimir Pepelaev, declarase, inainte de declansarea operatiunilor de salvare a submarinului, ca se analizau doua modalitati de “eliberare” a submarinului: fie ca un aparat teleghidat sa taie cablurile care imobilizeaza batiscaful, fie ca un remorcher sa smulga ancora antenei, permitand astfel urcarea la suprafata a intregului ansamblu. Ancora cantarea 60 de tone. Aplicata sambata dimineata, aceasta din urma metoda a esuat. Rusii au fost nevoiti sa recurga la robotii submarini americani si britanici pentru a incerca sa taie cablurile antenei.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă