Scandalul ouălor. Belgia confirmă prezența insecticidului, la niveluri periculoase. Comisia Europeană a deschis o anchetă

Inspectorii din Belgia au descoperit ouă conținând niveluri periculoase de insecticid fipronil. Astfel, Comisia Europeană (CE) a deschis, marți, o investigație pentru a afla dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil,

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2017 - 23:48

Inspectorii din Belgia au descoperit ouă conținând niveluri periculoase de insecticid fipronil. Astfel, Comisia Europeană (CE) a deschis, marți, o investigație pentru a afla dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil, informează DPA și EFE, citate de Agerpres.

Agenția federală belgiană pentru securitatea lanțului alimentar (Afska) a identificat 0,92 miligrame la kilogram (mg/kg) de substanță, valoare ce depășește nivelul de siguranță stabilit de Uniunea Europeană (UE) de 0,72 mg/kg. Totodată, instituția a anunțat că cel mai ridicat nivel de fipronil măsurat în Belgia a fost de 0,096 mg/kg.

În acest context, autoritatea pentru siguranță alimentară urmează să ia o decizie cu privire la măsurile ce vor fi luate ca urmare a noilor cifre.

Comisia Europeană a deschis o anchetă

Comisia Europeană (CE) a deschis marți o investigație pentru a elucida dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

„O investigație este în desfășurare pentru a stabili cu precizie când au aflat aflat autoritățile belgiene'' despre această contaminare, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a amintit că statele UE au ''obligația legală de a notifica în sistemul de alertă rapidă al CE imediat ce au cunoștință despre o amenințare la adresa sănătății oamenilor'', iar dacă nu fac acest lucru, atunci încalcă normele comunitare.

 Insecticidul este interzis în UE

Descoperirea vine după ce scandalul contaminării cu fipronil a ouălor continuă să se extindă în Europa unde milioane de ouă contaminate produse în Belgia, Olanda și Germania au fost retrase din cauza conținutului de fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în UE pentru animale și produse animale destinate consumului uman.

Ouăle contaminate provenind din cele trei state au fost de asemenea distribuite și în Elveția, Suedia, Marea Britanie și Franța, mai arată sursa citată. O analiză efectuată de autoritățile din orașul suedez Gothenburg a demonstrat că un comerciant angro din această localitate a importat ouă contaminate din Olanda și a distribuit circa 11.000 dintre acestea în ultimele două săptămâni. 

Agenția Națională pentru Alimentație din Suedia a declarat că este de părere că riscurile privind sănătatea consumatorilor din Suedia sunt mici, în mare parte deoarece 95% dintre ouăle consumate în această țară provin de la fermieri interni.

Fipronil este un ingredient utilizat în mod obișnuit în produsele veterinare pentru combaterea puricilor, păduchilor și căpușelor. În cazul în care este consumat în cantități mari, acesta poate afecta ficatul, tiroida și rinichii, deși efectele sale au fost testate numai pe șoareci. Contaminarea cu fipronil a fost constatată săptămâna trecută în Olanda, unde milioane de ouă au fost retrase de la comercializare.

Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chick Friends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...