15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul diplomatic dintre București și Budapesta ia amploare: Ungaria a retras sprijinul...

Scandalul diplomatic dintre București și Budapesta ia amploare: Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la OCDE

UPDATE 20.30: Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră că suspendarea de către Ungaria a sprijinului acordat României pentru aderarea la OCDE este „un gest inexplicabil”, potrivit Agerpres.

„În primul rând, din punct al relațiilor diplomatice bilaterale, avem un Parteneriat strategic convenit în anul 2002 și un Tratat politic de bază semnat în 1996. Acest gest mi se pare inexplicabil. Indiferent de problemele invocate, probleme interne, blocarea votului în ceea ce privește candidatura României la OCDE nu are absolut nicio legătură și implicit niciun fel de explicații. Chestiunile care țin de reglementările interne în ceea ce privește drepturile libertățile minorităților, identitatea culturală, dreptul la educație sunt supuse legilor interne din România. Nu pot face obiectul internaționalizării, așa cum dorește partea ungară, dar decizia legată de OCDE nu are, din punct de vedere al conținutului, niciun fel de legătură cu tema în sine, care se dezbate și trebuie reglementată conform normelor românești. Deci asocierea celor două subiecte este absolut neavenită. Nu înțeleg această poziție, nu înțeleg ce dorește partea ungară", a declarat Cristian Diaconescu, pentru Agerpres.

În opinia sa, „faptul că România nu ar deveni membru al OCDE reprezintă o pierdere economică în egală măsură și în relația cu Ungaria la nivel regional, dar și în ceea ce privește cetățenii României, indiferent de etnie".

„Problemele legate de OCDE țin de piață, de concurență, de competiție, de pregătirea forței de muncă, deci absolut niciun fel de legătură cu aspectele invocate și care, evident, vor fi, la un moment dat, rezolvate, conform reglementărilor interne din România. Dincolo de echilibrul necesar al tuturor părților într-o astfel de situație, este clar că, pe de o parte, este necesar să existe explicații, iar pe de altă parte, evident, dialogul bilateral, care are, cum spuneam, repere clare și care au funcționat de-a lungul timpului, începând cu Tratatul politic de bază, Parteneriatul strategic și raporturile de cooperare înăuntrul Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Deci, pe baza acestor repere, în mod evident trebuie să se ajungă la deblocarea situației. Pentru că, în acest moment, partea ungară, printr-un gest de retaliere, a blocat o candidatură a României într-o structură multilaterală", a mai spus Diaconescu.

Mircea Geoană: Partea ungară ar trebui să retracteze decizia

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană recomandă părții ungare să retracteze și să reconsidere decizia de a retrage sprijinul privind aderarea României la OCDE, potrivit Agerpres.

„Sfatul meu către (…) partea ungară este de a retracta și de a reconsidera această situație. Nicio campanie electorală și niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifică un gest atât de inamical față de un aliat și partener în Europa și NATO cum este România", a spus Mircea Geoană.

El susține că există o disproporție a reacției părții ungare față de închiderea „justificată" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

„Este o disproporție între reacția părții ungare la închiderea justificată a liceului din România. Nu există nicio formă de echivalență între cele două situații. Este o escaladare nejustificată a unei situații fără premeditare din partea părții române. Există o disproporție vădită între cauză și efect. Am participat în ultimii ani în cariera mea diplomatică și politică la construirea parteneriatului pentru secolul XXI între România și Ungaria. Acest tip de gest, de ostilitate față de România este fără precedent în istoria ultimilor 25 de ani. Înțelegerea scrisă și nescrisă între România și Ungaria a fost că ne vom sprijini reciproc în traseul reintegrării noastre în Occident. Ungaria a rezistat tentației de a bloca integrarea României la NATO, ea intrând înaintea noastră. A fost solidară cu noi în integrarea în UE pentru că s-a integrat înaintea noastră. Blocarea României la OCDE este pur și simplu deplasată, contraproductivă și cu potențial periculos", a spus Geoană.

În opinia sa, Ungaria nu va reuși să își continue proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fără să aibă România de partea sa.

„Ungaria nu va reuși niciodată să își ducă mai departe proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fără să aibă România de partea sa. Nu vreau să văd România blocând inițiativele ungare în Consiliul European, în Parlamentul European sau în Alianța Atlantică. Nu cred că este calea de urmat. Sfatul meu către (…) partea ungară este de a retracta și de reconsidera această situație. Nicio campanie electorală și niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifică un gest atât de inamical față de un aliat și partener în Europa și NATO cum este România", a adăugat Geoană.



 

Ungaria și-a retras, vineri, sprijinul privind aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit diplomației de la Budapesta, informează MTI, citat de Agerpres.

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.

MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.

De ce a izbucnit conflictul

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".

Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de o decizie a instanţei prin care hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată. Astfel, autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente".



Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că are în atenție situația de la Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, astfel încât să fie găsite soluții.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română”, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Totodată, diplomația română subliniază că „trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.”


„Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei. Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, mai precizează MAE.

Potrivit diplomației de la București, orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale „este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România.”

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a afirmat, joi seara, că s-a întâlnit cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, despre blocarea activității Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. În acest context, ministrul de Externe al Ungariei a afirmat că speră ca partea maghiară va continua să ofere sprijin pentru aderarea României la OCDE.

„Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Au apreciat eleganţa şi argumentele noastre. Am ajuns şi la un punct care ni se părea foarte important, era referirea din demersul diplomatic făcut de partea maghiară că nu va sprijini aderarea României la OCDE. Aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea ţării noastre, ci şi a Ungariei, pentru că stabileşte ritmul şi standarde foarte importante în comerţul internaţional. În finalul discuţiei mi-a zis următoarele: Ungaria a sprijinit întodeauna candidatura României la OCDE, sper din tot sufletul ca în intervalul până se va reuni consiliului OCED, 25 septembrie, nu se va modifica poziţia părţii maghiare", a declarat Teodor Meleşcanu, pentru Antena 3.



Mihai Tudose: Nu cred că statul ungar va juca la un asemenea nivel

Premierul Mihai Tudose a reacționat, miercuri seara, într-un interviu acordat postului Antena 3, că nu crede că „statul ungar va juca la un asemenea nivel” încât să retragă sprijinul României privind aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pe fondul suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. 

„Această inflamare s-a produs cu începerea anului școlar. MAE român a ieșit cu un comunicat, cel ungar a ieșit cu altul. Eu nu cred că statul ungar va juca la asemenea nivel, și că, de fapt, e o interpretare eronată. Vom încerca să spunem exact ceea ce se întâmplă. E o problemă în justiție, dar și o problemă a consiliului local. Întotdeauna, înainte de alegerile din Ungaria, încep mici probleme și la noi. Noi nu le facem nimic celor două milioane de cetățeni maghiari din România, au toate drepturile”, a spus premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

Joi seara, într-un interviu acordat Digi24, șeful Executivului a criticat reacția Ministerului Român de Externe (MAE), privind conflictul diplomatic cu Ungaria.

„Am citit mesajul Ungariei în altă cheie – vine de la un secretar de stat. A fost mai degrabă o neînțelgere. În România, avem o mulțime de unități de învățământ dedicate altor etnii. Este o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic. Cred că subiectul nu își are locul sau cineva bagă bățul prin gard”, a spus premierul Tudose.

Întrebat ce reproșuri aduce diplomației române, șeful Executivului a răspuns: „Îi reproșez că a răspuns prea repede și prea dur la un comunicat al Ministerului Ungar. Domniile sale reprezintă esența diplomației. A fost mai degrabă o reacție ca la sport, ca la box, așa”.



Tăriceanu: Atitudinea m-a surprins

 Șeful Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat, joi seara, surprins de decizia Ministerului de Externe al Ungariei privind retragerea sprijinului acordat aderării României la OCDE, în contextul suspendării activității LiceuluiTeologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, potrivit Antena 3.

„Acum o săptămână l-am primit pe ministrul de externe ungar. (…) Una din teme a fost că, sigur că avem probabil și chestiuni în suspensie, în dispută, dar dacă ne axăm pe aceste subiecte, în loc să facem să progreseze agenda și să facem lucruri care servesc țărilor noastre, popoarelor noastre, comunităților noastre, o să ne blocăm în chestiunile acestea. Pe fondul acesta, nu vă ascund că atitudinea pe care a luat-o Ministerul de Externe maghiar ieri m-a surprins. A fost o reacție a Ministerului de Externe român, într-un limbaj tot diplomatic, poate a urcat puțin ștacheta, poate n-a urcat-o, nu cred că acesta este lucrul cel mai important. E îngrijorătoare atitudinea pe care Ungaria a anunțat-o de a se opune, eventual, aderării noastre la OCDE, dar până la urmă ducem lucrurile mult prea sus", a spus șeful Senatului.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă