15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSarkozy cauta solutii

Sarkozy cauta solutii

Problema scutului antiracheta pe care SUA vor sa-l instaleze in Cehia si Polonia s-ar putea transa la Bucuresti, cu prilejul summitului NATO din aprilie 2008.

Cum neintelegerile
dintre rusi si americani privind amplasarea scutului par fara sfarsit, dinamicul presedinte francez Nicolas Sarkozy incearca sa gaseasca o solutie. El l-a primit la Paris pe premierul ceh Mirek Topolanek, cu care a convenit ca planurile americane de aparare antiracheta sunt probleme de competenta NATO. Ambii politicieni au fost de acord ca scutul antiracheta ar trebui sa faca obiectul summitului Aliantei din aprilie 2008, de la Bucuresti, a declarat Topolanek, citat de agentia CTK.
Aseara, Sarkozy a sosit la Moscova intr-o vizita pe agenda careia figureaza subiecte fierbinti precum programul nuclear iranian si scutul antiracheta.
Desi SUA au dat pana acum asigurari ca scutul este menit sa contracareze eventuale atacuri cu rachete lansate de Iran, Rusia percepe initiativa americana ca o amenintare la adresa securitatii sale. Cele doua parti par angrenate intr-un sah etern, dupa ce Moscova a propus Washingtonului sa foloseasca o baza din Azerbaidjan ca alternativa la scut.
Imediat dupa vizita lui Sarkozy, la Moscova vor sosi, vineri, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, si secretarul Apararii, Robert Gates.
In favoarea cooperarii cu Rusia in domeniul apararii antiracheta s-au pronuntat mai multi oficiali americani, intre care senatorul Richard Lugar si subsecretarul de stat Daniel Fried. Iar NATO si, implicit, Consiliul NATO-Rusia sunt invocate tot mai des pentru transarea disputei.

VIZITA

» CLARIFICARI DUPA "INTEPATURI"

Moscova spera ca prima vizita a presedintelui francez Nicolas Sarkozy in Rusia va permite "clarificarea pozitiei" Frantei in dosarele internationale, dupa "declaratii contradictorii ale oficialilor francezi". De cinci luni, Sarkozy si-a inasprit vizibil tonul fata de Moscova, rupand cu era Chirac. El a denuntat, la sfarsitul lunii august, o Rusie care "isi impune revenirea pe scena internationala jucandu-si cu o anume brutalitate atuurile, in special petrolul si gazele". Ultima intepatura a fost lansata acum cateva zile la Sofia, cand Sarkozy a descris Rusia ca pe "o tara care complica rezolvarea marilor probleme ale lumii". Iritarea e reciproca. Dupa victoria lui Sarkozy in alegeri, Putin a asteptat ostentativ 48 de ore pentru a-i transmite felicitari.

Cele mai citite

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă