6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia nu va susține rezoluția franceză cu privire la Alep și va...

Rusia nu va susține rezoluția franceză cu privire la Alep și va propune la ONU idei alternative

Rusia își va prezenta duminică în Consiliul de Securitate al ONU propria rezoluție cu privire la situația din Alep, în debutul unei reuniuni cu ușile închise la care participă 15 țări membre, relatează AFP, citând diplomați.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, declarase anterior că Rusia își va exercita dreptul de veto în cazul proiectului de rezoluție francez, care prevede trimiterea de observatori pentru a monitoriza evacuarea civililor din Alep. Textul rusesc nu menționează prezența observatorilor, notează agenția franceză de presă.

"Nu putem lăsa să fie votat acest text pentru că ar fi un dezastru", a declarat Ciurkin. "Rusia va propune Consiliului de Securitate idei alternative cu privire la monitorizarea în Alep", a spus diplomatul rus, citat de agenția de presă TASS.

Consiliul de Securitate se reunește pentru a vota această rezoluție începând cu ora locală 11:00 (16:00 GMT).

Reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite a afirmat că Moscova, aliat-cheie al regimului sirian al președintelui Bashar al-Assad, va propune propriul proiect pentru desfășurarea de observatori la Alep, dar fără să ofere detalii.

Rusia a respins deja șase rezoluții cu privire la Siria de la începutul conflictului, soldat cu 310.000 de morți din martie 2011 și până acum.

Rezoluția franceză propune ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să efectueze desfășurarea rapidă la Alep de personal umanitar ONU deja prezent în Siria "pentru o supraveghere adecvată neutră și o monitorizare directă" a "evacuării din sectoarele asediate din Alep".

Mai rămân circa 40.000 de civili și între 1.500 și 5.000 de combatanți cu familiile lor în zona rebelă din Alep, potrivit emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

Într-un apel făcut duminică, președintele Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel, Avner Shalev, a îndemnat comunitatea internațională să acționeze mai energic pentru ca istoria să nu se repete în Siria, pe fondul informațiilor privind crime împotriva umanității comise în războiul civil din această țară, potrivit DPA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă