6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRumsfeld la Biskek sau SUA vs. Rusia & China

Rumsfeld la Biskek sau SUA vs. Rusia & China

Aflat in vizita in Kargazstan, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a inregistrat o victorie diplomatica in fata Rusiei si Chinei, obtinand pentru SUA dreptul de a mentine baza sa militara in aceasta tara “atata vreme cat va fi necesar”, asa cum declara ieri ministrul kargaz al Apararii, generalul Ismail Iasakov.
De la alegerea sa, la 10 iulie, la presedintia tarii, Kurmanbek Bakiev a cerut de mai multe ori fixarea unei date-limita pentru prezenta celor 1.200 de soldati americani instalati langa aeroportul de la Manas, langa capitala Biskek. Cererile sale sunt ecoul exigentelor Grupului de la Shanghai Ð Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kargazstan Ð care estimeaza ca “faza militara activa a operatiunii antiteroriste in Afganistan s-a incheiat” si este timpul fixarii unei date finale folosirii infrastructurilor si a contingentelor militare in Asia Centrala. Dar generalul Iasakov recunostea ieri ca “situatia in Afganistan este departe de a fi stabila”.
Noua luare de pozitie a Biskekului, care a ezitat in ce priveste pozitia pe care trebuie sa o ia in lupta pentru putere pentru aceasta regiune dintre Rusia, China si SUA, reprezinta un revers pentru Moscova si Beijing, care nu vad cu ochi buni prezenta militara americana langa frontierele lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă