Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Romii cer Indiei să le acorde naționalitate

Delegați ai romilor din mai multe țări ale lumii, reuniți la un congres în orașul New Delhi, au cerut Indiei să le acorde "naționalitatea" acestei țări.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2016 - 21:06

Delegați ai romilor din mai multe țări ale lumii, reuniți la un congres în orașul New Delhi, au cerut Indiei să le acorde "naționalitatea" acestei țări, informează site-ul indiatimes.com.

Congresul, cu durata de trei zile, a fost organizat de Secția culturală a Ministerului de Externe al Indiei.

"Romii sunt poporul indigen al Indiei, există foarte mulți intelectuali și cercetători de origine romă în India. Noi folosim cuvinte indiene și am venit din marea Indie. Vrem ca India să ne accepte ca o diasporă a ei și să ne acorde naționalitate", a afirmat, în capitala Indiei, Jovan Damjanovic, președinte al World Roma Organisation- Rromanipen.

Aceeași cerere a prezentat-o ulterior, în România, și Dorin Cioabă, într-o postare pe contul lui de Facebook.

"În urmă cu 6 ani am înființat organizația INDIROM .Am luptat de atunci ca statul indian sa ne recunoască pe noi romi ca cetateni ai Indiei.Era chiar o alternativa a numelui rom .De ce sa fim numiți țigani când noi suntem Indieni.Acum după mai multi ani se prevede o rezolvare a acestei denumiri. DA vrem sa fim INDIROM. DOAMNE AJUTA", a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Cererea lui Cioabă a fost în general bine primită pe această rețea de socializare, dar au existat și persoane reticente. "Deci, vrei sa fim deportati in India???????", l-a întrebat cineva.

Pe de altă parte, la congresul din India, autoritățile indiene i-au tratat cu simpatie pe delegații romilor. Ministrul de Externe, Sushma Swaraj, le-a declarat că "voi sunteți copiii Indiei", emigrați de sute de ani în alte țări, dar cu toate acestea "încă v-ați păstrat identitatea indiană".

Dincolo de această declarație binevoitoare, relatată de presa din India, problema recunoașterii romilor în India pare complicată. Unul dintre prietenii de pe Facebook ai lui Dorin Cioabă îi spune acestuia "că acum nu este cel mai bun pentru romi și tu știi de ce", atrăgându-i atenția că "reacția actuală a întârziat din India".

Un alt prieten al lui Dorin Cioabă este și mai reticent: "Cu recunastera cetatenie Indiana , statele in care locuiesc Rromi nkstri de sute de ani pot avea dreptul de a revoca cetatenia natala", avertizează acesta (am păstrat ortografia originală de pe Facebook).

Termenii utilizați în toată această negociere politico - diplomatică au foarte multe nuanțe, care relevă percepții și intenții diferite ale celor implicați. În capitala Indiei, liderul romilor a cerut să li se acorde naționalitate. Pe Facebook, Dorin Cioabă și prietenii lui discută pro și contra acordării de cetățenie indiană.

Iar șeful diplomației indiene, doamna Sushma Swaraj, nu promite nici acordarea naționalității, nici a cetățeniei. Ea doar le recunoaște romilor "identitatea indiană".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...