10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRetrospectiva atacurilor care au zguduit Norvegia

Retrospectiva atacurilor care au zguduit Norvegia

Presa internaţională le numeşte “atacurile gemene”, iar din repertoriul titlurilor pe acest subiect nu lipsesc cuvintele-cheie “teroare”, “groază” sau “şoc”. Figura celui care a devenit peste weekend unul dintre cei mai urâţi oameni de pe planetă, Anders Behring Breivik, este hipermediatizată. Expresia sa calmă, de o răceală teutonică, atrage şi mai multă indignare. Dar frica provocată de acţiunile sale şi nesiguranţa faţă de cum va arăta societatea norvegiană după aceste atentate sunt probabil sentimentele dominatoare.

În toată avalanşa de ştiri, precizări şi zvonuri, filmul evenimentelor de vineri s-a pierdut. Romanialibera.ro vi-l redă, pe scurt.

Explozia

Vineri, la ora locală 15:26, o explozie puternică a cutremurat centrul capitalei Oslo. Ferestrele biroului primului-ministru s-au făcut ţăndări, iar ministerele de Finanţe şi cel al Petrolului au fost afectate, potrivit BBC. Atentatul a vizat Partidul Laburist – la guvernare.

În praful care s-a aşezat după deflagraţie, martorii scăpaţi teferi umblau buimaici, iar poliţia încerca să facă ordine. Şapte persoane îşi pierduseră viaţa, iar ambulanţele cărau zeci de oameni răniţi.

Sâmbătă, poliţia a anunţat că a fost vorba de o maşină-capcană şi a avertizat că sunt încă explozibili nedetonaţi ascunşi în zonă. Bombă explodată a fost construită cu fertilizator şi combustibil, asemenea celei care a distrus o clădire oficială în Oklahoma (USA), în 1995.

Genocidul

Vineri, la ora locală 16:57, suspectul a ajuns, înarmat, pe insula Utoeya cu un feribot. La puţin timp, locuitorii din zonă au început să audă împuşcături.

Mesaje postate pe Twitter spunea deja că un criminal îmbrăcat în poliţist trage în plin în tinerii participanţi la Şcoala de Vară a Partidului Laburist. Primele relatări anunţau în jur de 10 victime, dar supravieţuitorii avertizau că numărul total al celor omorâţi va fi mult mai mare. Peste noapte, poliţia a confirmat că suspectul provocase moartea a cel puţin 86 de persoane.

Breivik, prezentându-se drept poliţist, îi chemase pe tineri în jurul său după care începuse să stragă. A fost descris drept un individ înalt, blond, cu aspect nordic.

Vineri, la ora locală 17:40, o echipă specială de intervenţie (SWAT) a fost trimisă pe insula Utoeya. Suspectul încă străbătea insula, împuşcând pe orice întâlnea în cale. Unii adolescenţi au încercat să scape înot. Suspectul a tras şi în direcţia acelora.

Potrivit BBC, Breivik nu a omorât însă chiar pe toată lumea. Ar fi cruţat un copil de 10 ani care i-a spus că tatăl său era deja mort. Adrian Pracon, cel care a povestit scena, a spus că şi el a scăpat cu viaţă după ce l-a implorat pe trăgător să-l cruţe.

Vineri, la ora locală 18:00, poliţia a ajuns pe insulă, după ce a găsit cu greu o barcă pentru transport. La 18:27, suspectul s-a predat poliţiştilor fără să opună rezistenţă. Genocidul pe care îl pusese în practică durase însă o oră şi jumătate.

La scurt timp, poliţia a făcut legătura dintre atentatul cu bombă şi împuşcăturile de pe insula Utoeya.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă