10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. Arabia Arabă a trimis unități militare la granița cu Qatar....

LIVE UPDATE. Arabia Arabă a trimis unități militare la granița cu Qatar. Punctele de trecere au fost închise și sigilate cu blocuri mari de beton antitanc.

UPDATE 23.00

Arabia Arabă a trimis unități militare la granița cu Qatar. Potrivit surselor militare, brigazi ale Gărzii Naționale au fost transferate la frontieră și toate punctele de trecere închise și sigilate cu blocuri mari de beton antitanc.

Băncile saudite și egiptene au anunțat că au renunțat la tranzacționarea în reali, moneda din Qatar.. Aceasta este o lovitură majoră pentru economia țării. Aproximativ două milioane de străini din țările musulmane lucrează în Qatar și majoritatea sunt plătiți în moneda locală pe care o folosesc pentru a trimite bani acasă.

 

UPDATE 19.30:  Conflict între Qatar și mai multe state arabe. Arabia Saudită a închis birourile televiziunii qatareze Al Jazeera

Arabia Saudită a închis, luni, birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, la câteva ore după ruperea relațiilor cu Qatarul de către regatul saudit și patru aliați ai săi.


18.50: Ruperea relațiilor diplomatice dintre Qatar și vecinii săi din Golf le-ar putea costa miliarde de dolari, din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune, scrie Reuters, într-o analiză.

Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce luni Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene și maritime cu Doha, acuzând emiratul că susține terorismul. Datorită facilităților portuare recent extinse, Qatarul poate continua exporturile de gaze naturale lichefiate (LNG), care în aprilie au ajutat emiratul să obțină un excedent comercial de 2,7 miliarde de dolari, și poate importa produsele care până acum veneau din Arabia Saudită.


Citiți continuarea aici:  Analiză Reuters: Disputa dintre Qatar și vecinii săi ar putea provoca pierderi de miliarde de dolari

Ruperea relațiilor diplomatice dintre Qatar și vecinii săi din Golf ar putea costa Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein miliarde de dolari, din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.


Egiptul i-a dat un termen de 48 de ore ambasadorului Qatarului să părăsească țara, în timp ce autoritățile de la Cairo și-au rechemat înaltul reprezentant de la Doha, informează agențiile Reuters și DPA.

„Ambasadorul Qatarului a fost convocat astăzi și i s-a dat o notificare formală privind expirarea acreditării sale ca ambasador în Egipt, și i s-a acordat un termen de 48 de ore pentru a părăsi țara'', precizează Ministerul egiptean de Externe.

 


Companiile emirateze Etihad, Emirates, Flydubai și Air Arabia, precum și Saudia și Gulf Air (Bahrein) au anunțat, luni, suspendarea tuturor zborurilor lor către și dinspre Qatar după ruperea relațiilor de către Abu Dhabi, Ryad și Manama cu Doha, informează agenția France Presse.

 În comunicate separate, Etihad Airways, Flydubai și Air Arabia precizează că suspendarea zborurilor cu Qatarul va fi în vigoare de marți dimineața și până „la noi ordine”.

Și Gulf Air a luat o măsură similară, suspendându-și cursele tot începând de marți. La rândul său, Saudia, transportatorul național saudit, și-a suspendat începând de luni dimineața toate zborurile către și dinspre Qatar.  Qatar Airways a anunțat la rândul său suspendarea tuturor curselor sale către Arabia Saudită.

 


Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul, autoritățile din Yemen și Libia, care se află în conflict cu rebelii susținuți de Iran, au rupt luni relațiile diplomatice cu Qatarul.

Motivul a fost că susține terorismul și a încercat, împreună cu Iranul, să împiedice formarea unei coaliții arabe împotriva terorismului și a statelor ce-l sponsorizează, în principal Iranul. Qatar a fost scos din coaliţia militară, la mai puţin de o lună după vizita în regiune a preşedintelui Donald Trump. Ruperea relațiilor înseamnă expulzarea diplomaților în 48 de ore, închiderea spațiului aerian pentru zborurile companiei aeriene a Qatarului, precum și suspendarea legăturilor aeriene și maritime, în 24 de ore. Companiile Etihad, Emirates și Flydubai din Emiratele Arabe Unite și-au suspendat zborurile spre și dinspre Doha de marți dimineața. Qatar Airways și-a suspendat la rândul ei legăturile cu Arabia Saudită, a cărei companie națională, Saudia, a luat o măsură similară. 

Frontiera terestră a Arabiei Saudite cu Qatarul a fost închisă, ceea ce blochează importurile de bunuri. Cetățenii din Qatar aflați în cele trei țări au fost invitați să plece în interval de 14 zile. Doar pelerinii din Qatar mai au voie să meargă la locurile sfinte musulmane din Arabia Saudită. Secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut apel luni la țările din Golf să încerce să-și reglementeze divergențele și rămână unite, SUA având o importantă bază militară în Qatar. Preţul petrolului a crescut după ce Bahrainul, Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatar.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă