12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPutin, în spatele asasinării lui Litvinenko

Putin, în spatele asasinării lui Litvinenko

În pledoaria finală a anchetei publice autorizate de guvernul britanic, avocatul familiei lui Alexandre Litvinenko, disidentul rus otrăvit la Londra în 2006, a cerut judecătorului să-l implice formal pe preşedintele Putin în asasinat.

Rusia a denunţat ancheta publică autorizată de guvernul britanic asupra morţii lui Alexandre Litvinenko, fost spion rus asasinat la Londra în 2006. Ambasada rusă din Londra a publicat o declaraţie, subliniind că ancheta a omis respectarea dreptului internaţional şi că a fost politizată şi parţială. Nici o surpriză, desigur. Procedura juridică deschisă în ianuarie s-a încheiat la 31 iulie şi judecătorul Robert Owen are la dispoziţie un termen de cinci luni pentru a-şi expune concluziile.

Avocatul văduvei şi fiului lui Litvinenko, Ben Emmerson, a profitat de pledoaria sa finală pentru a-l acuza direct pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că se află în spatele crimei, subliniind că dovezi indubitabile dovedesc faptul că Putin a ordonat personal asasinarea disidentului rus pe străzile Londrei. „Când dovezile stabilesc responsabilitatea statului rus pentru asasinarea lui Alexandre Litvinenko, dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil.”

În cursul anchetei au fost prezentate dovezi ştiinţifice detaliate legate de „drumul poloniului” – o lungă listă de locuri şi obiecte contaminate de substanţa radioactivă şi legate de mişcările celor doi suspecţi ruşi, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, în timpul celor trei vizite la Londra, în ultima aceștia reuşind otrăvirea lui Litvinenko. Avocaţii Scotland Yardului au susţinut joi că cei doi sunt un cuplu de asasini ignoranţi şi statul rus se află în spatele morţii lui Litvinenko, un disident care făcea campanie fără încetare contra corupţiei statului rus şi a crimei organizate.

Ancheta, care a suferit diverse amânări din ianuarie, a inclus declaraţiile a 62 de martori în 34 zile de audienţă, tema centrală a anchetei fiind stabilirea implicării statului rus în aceast asasinat. Avocatul Robert Tam a declarat că, judecătorul Owen a ţinut audierile cu uşile închise şi martorii au rămas anonimi. Emmerson a declarat că după contaminarea cu poloniu, Kovtun şi Lugovoi au beneficiat de „un zid de protecţie din partea elementelor corupte de la Kremlin”. Lugovoi a obţinut un loc în Parlamentul rus şi în acest an Putin i-a oferit o medalie de onoare „pentru servicii aduse patriei”.

În martie, instanţa britanică a fost anunţată de Kovtun că va depune mărturie de la Moscova, prin sistem video. Dar, lunea trecută, citând restricţii legale, el a refuzat să o facă. „Abordarea autorităţilor ruse de la început şi pe parcurs oferă o bază solidă pentru concluzia că Putin şi acoliţii săi de la Kremlin nu numai că se află în spatele asasinatului, dar și ridică ziduri în spatele ucigaşilor”, a declarat Emmerson.

Kremlinul şi mafia rusă

„O operaţiune atât de importantă ca moartea unui disident important la Londra, care avea protecţia guvernului britanic şi care era cetăţean britanic (primise cetăţenia cu o săptămână înainte de a muri – n.r.), folosindu-se un izotop radioactiv foarte periculos, necesita autorizaţia personală a preşedintelui Putin.” Emmerson a repetat o parte a faptelor-cheie care au dus la suspectarea lui Putin, inclusiv  originile în Rusia, Andrei Lugovoi şi legăturile spre FSB şi similitudinile poloniului cu multe alte asasinate politice în Rusia. El a declarat că ordinul lui Putin a fost motivat de răzbunare şi de necesitatea prevenirii divulgărilor mult prea deranjante pentru Kremlin. Litvinenko denunţase deja legăturile dintre Putin şi crima organizată în două cărţi.

Cu puţin timp înaintea morţii, Litvinenko alcătuise un raport pentru o firmă privată, Titon Internationsal, care conţine acuzaţii „stupefiante” despre legăturile dintre Putin şi crima organizată, a declarat Emmerson. Litvinenko era, de asemenea, implicat într-o anchetă a poliţiei şi serviciilor secrete spaniole privind infiltrarea mafiei ruse în Spania dar viza și relaţiile dintre Putin şi un grup al crimei organizate ruse cunoscut ca banda Tambov-Malişev.

Marina Litvinenko, văduva disidentului rus, a declarat la ieşirea din tribunal că soţul ei nu a avut nici o îndoială că ordinul de a fi ucis venea de la Kremlin: „Soţul meu a fost ucis de agenţi ai statului rus în primul act de terorism nuclear pe străzile Londrei. Aşa ceva nu putea avea loc fără cunoştinţa şi consimţământul lui Putin. Saşa a luptat pentru a denunţa corupţia în FSB şi în sferele înalte ale puterii în Rusia (…) Acţiunile lui au fost considerate trădare şi a plătit pentru asta”.

Răzbunarea Moscovei?

Afacerea Litvinenko, ex-spion rus KGB şi FSB, critic al Kremlinului, mort la Londra în 2006  în urma otrăvirii cu poloniu, a afectat relaţiile dintre Londra şi Moscova după ce indiciile anchetei au dus spre Rusia, mai precis spre Vladimir Putin. A provocat ani de bătălii juridice, intrigi diplomatice şi cercetări tenace din partea detectivilor Scotland Yardului după ce oamenii de ştiinţă britanici au detectat urme de poloniu în organismul lui Litvinenko. Fostul agent KGB care  s-a refugiat la Londra în 2.000 împreună cu familia şi a colaborat cu serviciul secret britanic MI6, a murit la 43 ani la spitalul University College, la trei săptămâni după ce a băut un ceai ce conţinea poloniu-210, la 1 noiembrie 2006, în barul Pine din hotelul Millennium din Grosvenor Square din centrul Londrei. El era în compania lui Andrei Lugovoi, ex-KGB-ist, şi a lui Dmitri Kovtun, un ofiţer din Armata Roşie, principalii suspecţi în asasinarea sa.

Litvinenko a murit fără să ştie ce l-a ucis, dar a precizat că a fost la ordinul lui Putin. Abia în ultimele sale ore de viaţă autorităţile au identificat cauza morţii, poloniul-210, un izotop folosit altădată ca declanşator nuclear şi fabricat aproape exclusiv în Rusia. Această descoperire a permis anchetatorilor să identifice urmele de poloniu într-o serie de locuri vizitate de Lugovoi şi Kovtun. O descoperire esenţială a fost cea a unor deşeuri de gunoi îmbibate cu ­poloniu – 210 în coşul de sub chiuveta camerei 382 din foarte elegantul Hotel Millennium, unde Dmitri Kovtun a locuit chiar în ziua în care Logovoi îi administra lui Litvinenko doza letală de poloniu în barul de la parter. 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă