14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorul special Mueller îl șantajează pe Flynn cu arestarea fiului său

Procurorul special Mueller îl șantajează pe Flynn cu arestarea fiului său

Procurorul special Robert Mueller a strâns suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, și pe fiul acestuia, care a ajutat și în perioada de tranziție a Administrației Trump la Casa Albă.

Mike Flynn ar fi primul oficial al lui Trump care ar fi judecat pentru legătura dintre oamenii de campanie ai lui Donald Trump și oficiali ruși, ceilalți reținuți fiind sub acuzații de evaziune fiscală.

Presat să colaboreze

Mike Flynn a înființat o firmă de lobby, Flynn Intel Group, după ce s-a retras din Defence Intelligence Agency în 2014. Fiul său, Michael G. Flynn, a fost numit șeful personalului acestei firme, participând la toate activitățile și întâlnirile cu clienții. Flynn a primit suma de 35.000 de dolari în 2015 de la televiziunea de stat rusească, pentru a participa la o gală la care a stat lângă Vladimir Putin. Fiul său l-a însoțit în acea călătorie.

Mike Flynn a negat că ar fi avut vreo legătură cu oficiali ruși, mințindu-l pe vicepreședintelui Michael Pence în legătură cu contactele sale cu un înalt diplomat rus. Procurorul special Robert Mueller a strâns material să-i incrimineze pe amândoi, dar așteaptă ca Flynn seniorul să înțeleagă pericolul și să coopereze în dosarul Trump-Rusia.

O sursă din cadrul anchetei a sugerat că dacă Flynn senior ar colabora, ar putea chiar să își limiteze propriile „consecințele legale”. Flynn a fost consilierul pe probleme de securitate națională a lui Trump pentru doar 24 de zile, fiind nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că i-a ascuns adevărul vicepreședintelui Michael Pence în legătură cu contactele sale cu un înalt diplomat rus.

Planul de răpire a lui Fethullah Gülen

Echipa lui Mueller are în vedere acuzații de spălare de bani, inducerea în eroare a agenților federali și rolul lui Flynn într-un posibil plan de scoatere din Statele Unite a principalul opozant al președintelui Turciei, în schimbul a milioane de dolari. Este vorba de Fethullah Gülen, acuzat de președintele turc, Tayyip Erdogan, că a orchestrat lovitura de stat din 2016. Erdogan a cerut în repetate rânduri Administrației Trump să-l extrădeze pe Gülen, iar la un moment dat, a existat o formulare de genul că „nu este exclus ca Fethullah Gülen să fie extrădat, dacă autoritățile turcești aduc dovezi concrete în sprijinul afirmațiilor că se află în spatele tentativei de lovitură de stat”.

FBI a primit și o cerere din partea Casei Albe, prin Departamentul de Stat, să analizeze posibilitatea unei extrădări, însă Turcia nu a prezentat nicio dovadă. Fostul director CIA, Jim Woolsey, a declarat pentru The Wall Street Journal și MSNBC că Mike Flynn și oficiali turci au discutat „un potențial plan de a-l scoate forțat pe Gülen din SUA, în septembrie 2016. Woolsey a făcut aceste declarații și la audierea de către echipa procurorului special Robert Mueller.

Anul trecut, seniorul a încasat o primă tranșă, de 530.000 de dolari, pentru ceea ce Departamentul Justiției a numit „muncă în folosul Guvernului Turciei”, fără să se înregistreze ca „agent de lobby străin” la acea vreme. Abia anul acesta s-a înregistrat. Avocatul lui Mike Flyyn susține că nu trebuia să se înregistreze, pentru că clientul acestuia era un om de afaceri turc, nu un oficial guvernamental. Omul de afaceri turc angajase firma lui Flynn „pentru a strânge informații despre Gülen, necesare pentru un film documentar”. Contractul s-a încheiat a doua zi după ce Donald Trump a câștigat alegerile. Fostul director CIA a susținut că Mike Flynn s-a întâlnit cel puțin o dată și cu oficiali turci și că tema discuției a fost răpirea lui Gülen și scoaterea lui din țară, de unde urma să fie preluat de agenți turci.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...
Ultima oră
Pe aceeași temă