15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPriştina şi Belgradul încep dialogul pe 8 martie

Priştina şi Belgradul încep dialogul pe 8 martie

Priştina şi Belgrad vor începe dialogul, condus de Uniunea Europeană, pe 8 martie, relatează AFP, citată de Mediafax. Acesta este primul dialog dintre cele două ţări, de la proclamarea independenţei Kosovo, din 2008.

“O reuniune (a ambelor părţi) va avea loc la Bruxelles, pe 8 martie”, a declarat ministrul kosovar de Interne, Bajram Rexhepi, fără să ofere, însă, detalii despre formatul reuniunii.

La Belgrad, purtărul de cuvânt al Guvernului sârb, Milivoje Mihajlovici, a confirmat data deschiderii dialogului. “Va fi începutul unui dialog despre care Guvernul sârb speră că va duce la o reconciliere istorică între sârbi şi albanezi şi la un acord cu privire la viaţa comună în acest spaţiu”, a declarat Mihajlovici.

“Acest lucru înseamnă o speranţă serioasă pentru o viaţă mai bună a sârbilor din Kosovo”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Serbiei.

Belgradul şi Priştina au convenit să se angajeze într-un dialog condus de Uniunea Europeană şi destinat ameliorării vieţii cotidiene a populaţiei kosovare, inclusiv a minorităţii sârbe.

Ministrul kosovar de Interne s-a declarat convins că, în afară de UE, Statele Unite vor avea un rol de mediator în acest viitor dialog.”Reprezentanţii americani vor participa la mediere”, a adăugat el.

Kosovo şi-a proclamat independenţa la 17 februarie 2008, care a fost recunoscută de 75 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 25 de state membre UE. Autorităţile sârbe refuză să recunoască independenţa Kosovo, pe care îl consideră în continuare o provincie meridională sârbă.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă