15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrioritatile Austriei

Prioritatile Austriei

La 1 ianuarie, Austria a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, propunandu-si, asa cum declara cancelarul Wolfgang Schussel, sa redea Europei “increderea si dinamismul”. Constitutia, extinderea si bugetul sunt cele trei repere prioritare prin care Austria intentioneaza sa impulsioneze relansarea europeana.
Dupa cum arata revista americana “Time”, in anul 2005 UE s-a confruntat cu una dintre cele mai profunde crize prin care a trecut de la infiintarea ei si expertii se intreaba daca va putea sau nu sa-si revina. Anul incepuse bine, spaniolii aproband proiectul Constitutiei europene, dar totul a luat o turnura nefavorabila din momentul in care Franta si Olanda l-au respins. A urmat un alt esec in privinta adoptarii proiectului bugetului pe 2007-2013, cand liderii francezi si britanici s-au angajat intr-o dezbatere tensionata care a deturnat summitul UE din iunie de la adevarata miza. Concret, Denis MacShane, ministrul britanic pentru Europa pana in mai anul trecut, aprecia ca “este probabil cel mai nefericit an al proiectului european de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial”. Se spune ca “boala” UE merge mai adanc decat simplul blocaj la nivelul institutiilor organizatiei. Asa ca Austriei ii revine sarcina sa repuna pe picioare UE.
Cancelarul austriac sublinia ca relansarea Europei constitutionale va fi “prima prioritate” a tarii sale, iar ministrul de externe Ursula Plassnik arata, la randul ei, ca “pentru a relua legatura cu o Europa vizionara, trebuie imaginate o coregrafie in 25 (pentru tratatul constitutional), un mod de abordare cu incredere si dinamism a pauzei de reflexie, decisa de Consiliul European in iunie 2005”. Pentru ca, aceasta pauza de reflexie, decisa dupa respingerea tratatului constitutional in Franta si Olanda, va trebui sa permita dezbateri aprofundate privind viitorul UE inainte de Consiliul din iunie 2006 care va aborda relansarea institutiilor.
Extinderea reprezinta alta prioritate a Austriei care va cauta sa stabilizeze Balcanii in numele “proiectului pacii europene”. Totodata, in timpul presedintiei sale, republica alpina va trebui sa piloteze intrarea in UE, prevazuta pentru 2007, a Romaniei si Bulgariei. Seful diplomatiei austriece a tinut sa precizeze ca nu exista nici un motiv de a avea cea mai mica suspiciune asupra dispozitiilor tarii sale fata de aderarea Turciei. Se stie ca in octombrie Austria, a carei populatie este in mare parte ostila intrarii Turciei in UE, a incercat sa obstructioneze un acord intre cei 25 asupra cadrului negocierilor de aderare inainte de a fi prezentat Ankarei, dar a cedat in fata presiunilor partenerilor sai.
Presedintia austriaca va trebui sa caute si un compromis institutional cu Comisia Europeana si cu Parlamentul European in privinta bugetului comunitar 2007-2013 dupa acordul obtinut in extremis la summitul din 17 decembrie si va pleda pentru crearea, la Viena, a unei Agentii Europene a Drepturilor Omului.
Sunt semne ca anul 2006 va fi un an mai bun? Reforma economica este abc-ul Europei acum sustin expertii si poate, cand marile economii continentale se vor redresa, Europa va renaste si ea.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă