8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPrima reacție a lui Tsipras, după rezultatul referendumului

Prima reacție a lui Tsipras, după rezultatul referendumului

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că astăzi grecii sărbătoresc victoria democrației și a subliniat că, începând de mâine Grecia va încerca să obțină un nou acord pentru statul elen. 

Tsipras a subliniat că Guvernul elen vrea să negocieze cu Uniunea Europeană, iar singura soluție viabilă este restructurarea datoriei. Premierul grec a arătat că votul de astăzi nu îl mandatează să rupă Grecia de UE, ci, dimpotrivă, îi asigură o mai bună negociere a unui nou acord pentru statul elen. 

”Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasă săptămână trecută și sunt conștient care este mandatul cu care m-ați însărcinat. Trebuie să fie soluții juste, viabile și încercăm să obținem acest lucru. Odată cu votul istoric de astăzi, poporul grec nu a răspuns dacă vrea să iasă sau să rămână în Europa, oamenii au răspuns cu curaj pentru Europa pe care o vor: a solidarității și a democrației. Mâine, Grecia va merge înainte cu încercările de negociere. Vrem să continuăm negocierile și să avem un plan viabil de investiții care să fie acceptat de societatea elenă. Putem avea o soluție viabilă doar dacă restructurăm datoria. Această țară are nevoie mai mult ca niciodată să fie unită”, a declarat Tsipras. 

Citește și: Victorie categorică a lui Tsipras în Grecia. Peste 60 % din greci au votat ÎMPOTRIVA măsurilor de austeritate

Premierul grec a precizat că prin votul istoric de astăzi grecii au demonstrat că democrația nu poate fi șantajată. De asemenea, Tsipras a declarat că o variantă în care Grecia ar părăsi Uniunea Europeană trebuie eliminată din discurs complet, întrucât aceasta nu este o variantă. 

Totodată, Tsipras a declarat că se poate ajunge la un acord care să satisfacă ambele părți, atât timp cât există bunăvoință atât din partea troicii cât și din partea Greciei. 

Peste 60 % din greci au votat împotriva măsurilor de austeritate propuse de creditorii internaționali greci, precizând că în acest mod se poate relua negocierea cu troika (UE-BCE-FMI) și se poate ajunge la un acord care să îi avantajeze. 

Citește și: FOTO. Sărbătoare în Atena pe melodia ”Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi

De la 1 iulie, tehnic, Grecia se află în incapacitate de plată, după ce ministerul de Finanțe grec, Yanis Varoufakis, a confirmat că grecia nu poate plăti datoria de 1,6 miliarde de euro către FMI. 

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

 

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă