21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele Maduro anunță că vrea să aibă o conversație cu Donald Trump,...

Președintele Maduro anunță că vrea să aibă o conversație cu Donald Trump, după ce SUA au impus sancțiuni Venezuelei

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a spus joi că dorește "o conversație" cu omologul său american, Donald Trump, care a impus sancțiuni împotriva țării sale, afirmând totuși că păstrează "arma în mână" contra oricărei eventuale agresiuni, transmite AFP citată de Agerpres.

"Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt șeful la ceea ce-l interesează", a subliniat Maduro, într-un discurs în fața noii și foarte criticatei adunări constituante. Nerecunoscută de opoziție și de țările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcția de "președinte constituțional al republicii bolivariene a Venezuelei".

"Întreprindeți demersuri pentru ca să pot avea o conversație personală cu Donald Trump", i-a ordonat președintele Maduro ministrului său al Afacerilor Externe, Jorge Arreaza.

Președintele socialist dorește ca această discuție să aibă loc prin telefon sau la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe 20 septembrie.

În timp ce-și afirma dorința de a avea relații "normale" cu SUA, el l-a avertizat pe Donald Trump că țara sa va răspunde "cu arma în mână" la o eventuală agresiune.

"Venezuela nu se va preda niciodată (…) ar trebui să știe imperiul american", a adăugat președintele socialist.

De la începutul lunii august, Statele Unite l-au catalogat pe președintele venezuelean Nicolas Maduro ca "dictator" și i-au impus sancțiuni fără precedent ca răspuns la alegerile marcate de violențe ce au condus la formarea Adunării Constituante, o instituție respinsă de opoziție.

Miercuri, guvernul american a adoptat sancțiuni față de opt oficiali venezueleni implicați în crearea noii adunări.

Totodată, Maduro a acuzat Washingtonul că este în spatele ultimului "atac terorist" asupra unei baze militare, duminică, la Valencia (nord), apreciind că "ei au reluat metodele brutale ale loviturii de stat".

El a rostit acest discurs în fața celor 545 de membri ai acestei noi adunări, însărcinată în special cu rescrierea Constituției din 1999. Aceasta va guverna țara timp de mai puțin de doi ani, mandatul președintelui urmând să ia sfârșit în ianuarie 2019.

El a prezentat apoi o lege ce prevede pedepse cuprinse între 15 și 25 de ani de închisoare pentru orice persoană ce exprimă "ură, intoleranță și violență" și a reiterat necesitatea de a aplica "o justiție severă" și de a ridica imunitatea deputaților și altor aleși acuzați că au incitat la violențe în timpul manifestațiilor.

Protestele față de Maduro au făcut, de la începutul lui aprilie, peste 125 de morți, într-un context de gravă criză economică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă