Președintele Iranului acuză Statele Unite că ar urmări să pună în pericol acordul nuclear

Președintele iranian Hassan Rohani a cerut statelor europene să nu-l susțină pe președintele american Donald Trump, pe care l-a acuzat că ar încerca să submineze acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2017 - 21:37

Președintele iranian Hassan Rohani a cerut statelor europene să nu-l susțină pe președintele american Donald Trump, pe care l-a acuzat că ar încerca să submineze acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul, informează Reuters, potrivit Mediafax.

 „Repetatele încălcări de către SUA a propriilor angajamente şi noile sancţiuni impuse Iranului au avut un impact negativ asupra opiniei publice din Iran, şi ar putea perturba implementarea acordului nuclear", a declarat Rohani, cu ocazia ceremoniei de învestire pentru un nou mandat de preşedinte.

La rândul său, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că „Domnul Trump înceracă să distrugă acordul nuclear pe seama Iranului, iar Europa ar trebui să fie conştientă de acest lucru".În cadrul unei întrevederi cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Rohani a declarat că prezenţa mai multor demnitari europeni la ceremonia de învestire arată că Europa este decisă să extindă legăturile cu Teheranul, în pofida presiunilor americane.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat de la alegerea lui Trump, care a acuzat adesea Teheranul de sprijinirea grupurilor extremiste şi de destabilizarea regiunii. Recent, Washingtonul a impus noi sancţiuni la adresa Teheranului.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Uniunea Europeană respectă evaluarea Administraţiei Donald Trump privind acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar aminteşte că este vorba de un document internaţional, care „nu aparţine unei singure ţări", a afirmat săptămâna trecută Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Citește totul despre:

Comentarii