FOTO: Președintele Franței, Emmanuel Macron, primit de Angela Merkel la Berlin. Cei doi lideri au pledat pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene

Președintele Franței, Emmanuel Macron va efectua, luni, o vizită oficială la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, şi posibil va nominaliza un premier, informează France 24, potrivit Mediafax.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

15.05.2017 - 23:49

UPDATE 23.30: Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a pledat luni seară, alături de cancelarul german, Angela Merkel, pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene.

„Fără Europa, nu am avea nici pace, nici libertate, nici prosperitate. Dacă uităm aceste valori, riscăm să le punem în pericol. De aceea, suntem obligaţi să avem o perspectivă. Vreau ca peste cinci ani să avem aceeaşi atitudine pentru că vom avea rezultate la nivelul UE. Cred că suntem într-un moment istoric al Europei. Am asistat la ascensiunea formelor de populism, consecinţă directă a dubiilor cetăţenilor. Cred într-o refondare istorică, cred în relaţiile de reciprocitate. Avem nevoie de o refondare istorică a Europei. Una dintre axele puternice ale mandatului meu va fi să avem o politică intensă, puternică şi responsabilă între Franţa şi Germania, pentru restabilirea încrederii depline. Avem datoria de a organiza un act de refondare a Uniunii Europene", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro, cerând măsuri pentru restabilirea încrederii în Uniunea Europeană.

La rândul său, Angela Merkel a pledat pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene şi pentru eficientizarea Blocului comunitar, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Magia nu va putea dura decât dacă vor fi rezultate. Acţiunile noastre merg în acest sens. Preşedintele Emmanuel Macron a spus că îşi doreşte ca cetăţenii Franţei să fie din nou optimişti, fericiţi. Sunt de acord în totalitate cu acest lucru", a spus Angela Merkel.

Întrebată de jurnalişti despre posibilitatea modificării tratatelor Uniunii Europene, Angela Merkel a răspuns: „Am evocat scurt timp acest subiect. Este posibil să modificăm tratatele dacă acest lucru are sens. Trebuie să consolidăm zona euro. Acesta nu este un lucru care să fie negociat doar pe plan interguvernamental. Dacă va trebui să modificăm tratatele, aş fi pregătită pentru acest lucru. Dar trebuie să spunem de ce le modificăm".

20.00: Președintele francez Emmanuel Macron a sosit, luni după-amiază, la Berlin unde, intenţionează să reafirme rolul de locomotivă al cuplului franco-german într-o Europă în criză pe care ar vrea să o „refondeze”, potrivit Agenției France Presse.

 

17.00: Cancelarul german Angela Merkel a declarat, înainte de întâlnirea cu noul președinte al Franței, că liderul de la Palatul Elysee nu are nevoie de o Germanie „care le știe pe toate”, potrivit agențiilor Reuters și EFE, informează Agerpres.

„Alegerea noului președinte francez ne oferă posibilitatea de a aduce dinamism în dezvoltarea Europei. Viitorul Germaniei stă în cel al Europei. Pentru Germania va fi bine pe termen lung dacă și pentru Europa va fi bine'', a pua Angela Merkel.

Totodată, ea a precizat că va aborda cu deschidere discuția pe care o va avea în cursul după-amiezii la Berlin cu Emmanuel Macron. În acest context, Angela Merkel a dat asigurări că are „încredere totală'' că noul președinte francez are un proiect bun pentru Franța și prin urmare ea va fi „ultima care să spună Franței ce are de făcut''.

 


Președintele Franței, Emmanuel Macron va efectua, luni, o vizită oficială la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, şi posibil va nominaliza un premier, informează France 24, potrivit Mediafax. Vizita sa semnalează intenţia noului preşedinte de a-şi respecta promisiunile din campania electorală cu privire la intensificarea sprijinului pentru Uniunea Europeană prin reformarea şi întărirea organizaţiei.

Locul Franţei este în Uniunea Europeană "care ne protejează şi ne permite să ne promovăm valorile noastre în întreaga lume", a declarat Macron, care a adăugat că Blocul comunitar trebuie "reformată şi relansată".

Edouard Philippe, 46 de ani, un deputat din partea partidului conservator Republicanii, este văzut drept principalul favorit pentru postul de premier. Nominalizarea sa ar putea fi privită drept un efort al lui Macron, fost membru al Partidului Socialist, de a construi o majoritate în Parlamentul de la Paris prin atragerea politicienilor de dreapta.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...