Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Presa rusă, articole violente contra integrării europene a Moldovei

Presa rusă a criticat în termeni violenți Acordul de Asociere care urmează să fie semnat, vineri, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Unele publicaţii ruse vorbesc despre o „acceptare benevolă a sclaviei” şi susțin că acordul „nu este susţinut de majoritatea” cetăţenilor moldoveni.

Share

David Simion 0 comentarii

Actualizat: 27.06.2014 - 08:52

Presa rusă a criticat în termeni violenți Acordul de Asociere care urmează să fie semnat, vineri, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Unele publicaţii ruse vorbesc despre o „acceptare benevolă a sclaviei” şi susțin că acordul „nu este susţinut de majoritatea” cetăţenilor moldoveni.

Agenţia rusă RIA Novosti, aflată sub controlul regimului Putin, citată de Mediafax, scrie despre presupusele riscuri economice ale semnării Acordului de Asociere şi susține acordul va fi încheiat „împotriva voinţei majorităţii”. Agenția mai scrie că mai multe sondaje de opinie ar arăta că peste 50 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova nu susţin politica proeuropeană a autorităţilor de la Chişinău din cauza riscurilor de ordin economic şi social.

RIA Novosti aduce în discuție şi poziţia separatiștilor proruși din Găgăuzia și susține că „în februarie, în această regiune autonomă a avut loc un referendum în cadrul căruia 98 la sută dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia”. Republica Moldova riscă să piardă locuri pe piaţa muncii din CSI, inclusiv în Rusia, unde s-ar afla între 500 şi 700 de mii de migranţi moldoveni, mai afirmă RIA Novosti.

RIA Novosti citează și opinia jurnalistului rus, Maksim Şalîghin, care susține că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Ucraina este „o acceptare benevolă a sclaviei”. Acesta mai acuză că, prin respectarea prevederilor acestui acord, statele și-ar pierde suveranitatea. Nici sperietoarea intereselor României nu lipsește din arsenalul lui Șalîghin; el spune că, întrucât Basarabia a aparținut la un moment dat țării noastre, ar putea apărea anumiţi moştenitori români care să pretindă drepturi de proprietate asupra pământului, locuinţelor sau întreprinderilor din Republica Moldova. 

Şalîghin nu pierde ocazia de a încerca să inflameze și relațiile româno-ucrainene, afirmând că pretenţiile românilor pot viza şi Bucovina de Nord, care în prezent intră în componenţa Ucrainei. De asemenea, mai susține Șalîghin, pretenţii similare pot avea şi cetăţenii din Slovacia şi Ungaria.

El mai afirmă că, în cursul pregătirii actelor pentru asocierea R.Moldova cu Uniunea Europeană au fost încălcare mai multe acorduri care vizează regiunea transnistreană și încearcă să acrediteze ideea că după semnarea Acordului de Asociere, cetăţenii moldoveni şi ucraineni „nu vor avea drepturi egale cu cei din Uniunea Europeană”.

Din peisajul apocaliptic creionat de Șalîghin pentru agenția RIA Novosti nu lipsește nici amenințarea foametei și sărăciei ce ar urma integrării europene. Jurnalistul susține că „Rusia nu a ameninţat niciodată identitatea popoarelor şi nu a schimbat elitele politice în statele aliate, spre deosebire de tradiţia europeano-americană”. 

Motivele acestor comentarii alarmiste ar putea fi găsite în ceea ce scrie publicaţia „Argumentî i Faktî”, care notează că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Ucraina, Republica Moldova şi Gerogia va avea impact negativ asupra economiei Rusiei.

Ziarul rus Trud comentează că „după semnarea Acordului de Asociere, mulţi migranţi moldoveni îşi vor pierde dreptul de şedere în Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova”. Trud susține că „nimeni nu poate explica în ce mod integrarea în UE va contribui la dezvoltarea economiei şi bunăstarea cetăţenilor”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...