10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPresa din UK: Nu interziceţi Facebook-ul!

Presa din UK: Nu interziceţi Facebook-ul!

Publicaţia britanică The Guardian a reacţionat la planul premierului David Cameron de a restricţiona accesul la reţelele sociale atunci când ar mai apărea proteste violente de stradă – aşa cum au fost cele care au măcinat Londra şi alte oraşe din Marea Britanie în perioada 6-9 august – şi a întocmit o analiză din care reise că majoritatea utilizatorilor de Facebook sau Twitter au transmis mesaje fără un caracter instigator în perioada amintită.

Premierul Cameron se grăbise să anunţe, a doua zi după calmarea situaţiei din oraşele britanice afectate de bătăi şi jafuri, că intenţionează să le interzică celor bănuiţi că ar putea plănui infracţiuni accesul la reţelele sociale. Asta după ce autorităţile au aflat că mulţi dintre protestatarii transformaţi în infractori în timpul incidentelor de la începutul lunii şi-au dat întâlnire cu ajutorul reţelelor online.

Totuşi, The Guardian a analizat nu mai puţin de 2,5 milioane de mesaje transmise cu ajutorul reţelelor sociale între 6 şi 9 august şi a constatat că cele mai multe au fost reacţiile normale ale unor persoane şocate de ce se întâmpla.

Baza de date deţinută de publicaţia britanică conţine, spre exemplu, peste 200.000 de mesaje ale unor persoane care se pregăteau să cureţe străzile în urma infractorilor.

Deocamdată însă, autorităţile par să meargă înainte cu planul lor. Secretarul pentru Afaceri Interne, Theresa May, are programată joi o întâlnire cu reprezentanţii reţelelor Facebook, Twitter şi a companiei Research in Motion – care produce BlackBerry-uri. Poziţia acestora este una neechivocă: restricţiile gândite de autorităţi ar echivala cu cenzura online.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă