7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPremierul polonez, "in corzi"

Premierul polonez, “in corzi”

Premierul polonez, Marek Belka, este contestat, principalul partid de opozitie si favoritul in alegerile legislative din 25 septembrie, Platforma Civica, acuzandu-l ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste si ca a mintit, trecand sub tacere acest lucru.

“Binele tarii cere ca, putin inaintea alegerilor si tinand cont de criza din Uniunea Europeana, o persoana asupra careia planeaza astfel de acuzatii sa nu mai ramana la conducerea statului”, a declarat presedintele Platformei Civice, Donald Tusk, cerand demisia lui Belka.
In dosarul actualului premier a fost descoperit un document pe care acesta l-a semnat in 1984, inaintea plecarii intr-o calatorie de studii in SUA. Este vorba despre o “instructiune de calatorie”, prin care Marek Belka se angaja sa informeze serviciile secrete comuniste poloneze asupra unor eventuale abordari de catre serviciile secrete americane si sa caute eventuali informatori. In afara acestei “instructiuni de calatorie”, dosarul de 68 de pagini contine descrierea intalnirilor pe care Belka le-a avut cu agentii serviciilor secrete comuniste, dar nu contine nici un document scris de actualul premier, a informat un ziarist al agentiei PAP, care a putut vedea dosarul. Un document datat 10 iunie 1985 informeaza asupra unei intalniri pe care Belka (pentru care s-a ales si un pseudonim, “Belch”) a avut-o cu doi agenti ai FBI. Potrivit unui raport final al unui ofiter de informatii, intalnirile cu Belka, dupa revenirea acestuia din SUA, nu au adus “nici o informatie importanta”, ofiterul cerand inchiderea dosarului, “tinandu-se cont de posibilitatile limitate de informare”.
La audierea sa de catre o comisie parlamentara in luna martie Marek Belka a declarat ca nu a semnat nici o declaratie de colaborare cu serviciile secrete comuniste. El sustine ca nu a considerat aceasta “instructiune de calatorie” drept un angajament de colaborare. Opozitia il acuza ca a mintit.
Aflat intr-o vizita in Germania, presedintele Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, a exclus inlocuirea premierului, estimand ca “nu este momentul si nu exista nici candidati potriviti pentru a se discuta despre o schimbare de guvern”.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă