Proces colectiv în China: 55 de persoane, judecate pentru terorism, pe un stadion din Xinjiang. TREI condamnați la MOARTE

55 de persoane, acuzate de terorism, au fost judecate de magistrații chinezi, în public, pe un stadion din Xinjiang, unde, potrivit presei oficiale. Judecătorii au pronunţat trei condamnări la moarte. Măsurile au venit în contextul lansării unei campanii de reprimare a violenţelor în această regiune predominant musulmană.

Share

Diana Biţă 0 comentarii

Actualizat: 28.05.2014 - 23:19

55 de persoane, acuzate de terorism, au fost judecate de magistrații chinezi, în public, pe un stadion din Xinjiang, unde, potrivit presei oficiale. Judecătorii au pronunţat trei condamnări la moarte. Măsurile au venit în contextul lansării unei campanii de reprimare a violenţelor în această regiune predominant musulmană, informează Mediafax.

Potrivit agenţiei China Nouă, un grup, format din "infractori terorişti violenţi", a fost prezentat în faţa a şapte mii de persoane, printre care oficiali ai Partidului Comunist, în prefectura Ili.

Pedepsele pronunţate de judecători vizau cazuri de crimă şi viol, "separatism" sau "participare la o grupare teroristă", anunţă agenţia de stat.

Trei persoane au fost condamnate la moarte pentru că au ucis cu toporul anul trecut o familie de patru persoane, "utilizând metode extrem de crude", a adăugat agenţia de stat.

La rândul său, poliţia a anunţat că 38 de suspecţi au fost inculpaţi, iar alţi 27 trimişi în detenţie.

Evenimentul a fost organizat pentru "a arăta determinarea totală a autorităţilor în vederea reprimării celor trei forţe ale terorismului violent", a anunţat şeful adjunct al filialei locale a Partidului Comunist, făcând aluzie la separatism, extremism religios şi terorism.

"Vinovaţii nu vor scăpa", a adăugat acest oficial local, făcând apel către cei care provoacă scandaluri "să se ducă la autorităţi şi să-şi declare crimele".

Menite pentru a impresiona populaţia, procesele colective pe stadioane au început în anii 1950 şi au continuat până în anii 1990.

Beijingul a anunţat în weekendul trecut lansarea unei campanii de reprimare a terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite unor radicali din Xinjiang.

Ultimul atentat a avut loc joi, într-o piaţă din capitala regională Urumqi, şi s-a soldat cu 39 de morţi şi 90 de răniţi, fiind unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani.

În plus, China Nouă a anunţat că un oficial de rang înalt din Ili, prefectura în care a avut loc procesul, a devenit recent obiectul unei anchete pentru "atitudinea sa echivocă în legătură cu incidente teroriste violente".

Acest oficial uigur, Batur Duwamet, director adjunct la Biroul pentru Afaceri Generale a Guvernului local, a "exprimat în public opinii care nu sunt în conformitate cu politicile locale referitoare la problemele etnice", a precizat cotidianul oficial Global Times.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...