6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPoveste cu "fetite vesele" si neveste cheltuitoare

Poveste cu “fetite vesele” si neveste cheltuitoare

Scandalul de coruptie de la varful piramidei de conducere a celui mai mare concern auto din Europa se extinde pe zi ce trece, capatand Ð mai nou Ð valente ce frizeaza ridicolul. Dupa ce prestigiosul cotidian german “Suddeutsche Zeitung” afirmase recent ca “pacea proletara” ce domneste de ani buni la uzinele VW se datoreaza in special mituirii unei bune parti a membrilor Consiliului Salariatilor cu diverse calatorii exotice sau cu aducerea unor prostituate de lux pentru domnii in cauza, apogeul ridicolului a fost atins printr-o alta dezvaluire: n-au fost uitate nici nevestele reprezentantilor salariatilor VW Ð ca daca tot se mituia intru pastrarea pacii sociale, doar nu era cazul sa fie sacrificata pacea din caminele bravilor membri CS! Astfel, nevestele au fost poftite, din cand in cand, sa-si insoteasca sotii peste hotare cu ocazia unor excursii in locuri insolit-exotice. Cu aceste ocazii, doamnele mai-marilor din CS primeau vreo doua-trei mii de euro “bani de buzunar”, ca doar nu era sa-si faca shopping-ul pe propria cheltuiala. Chitante de mana in valoare de peste un milion de euro, eliberate in acest sens si depuse spre decont, au ajuns pe mana presei germane, care s-a grabit sa aduca la cunostinta publicului cititor, mai sarac pe zi ce trece, “ultimele evenimente” din cadrul incredibilului scandal, care face sa paleasca de invidie pana si coruptia noastra autohtona.
Prins tocmai la mijloc (adica intre curvele de lux, pentru a caror “decontare” contrasemnase, si intre nou-descoperita afacere “bacsis pentru neveste”), marele Peter Hartz, seful de personal din cadrul Consiliului de Supraveghere al VW, si-a oferit intre timp demisia, anuntand pompos ca “preia intreaga responsabilitate politica pentru erorile comise de catre unii subalterni” ai sai. Semantica numelui sau este si ea in profunda schimbare Ð daca pana acum “Hartz” era cuvantul “magic” ce baga in sperieti toti somerii germani, mai nou numele parintelui reformelor sociale din Germania a devenit echivalentul mocirlei politico-economice care zguduie nu numai VW, ci deopotriva actionarul sau minoritar, landul Saxonia Inferioara, cat si intreaga miscare sindicala a tarii.
Soarta lui Peter Hartz se decide, oficial, chiar astazi, iar opinia publica este nerabdatoare sa afle ca “dom' Hartz ingroasa de-acum randurile somerilor germani”. Cum omul nu mai este de salvat, conducerea VW va hotari mai degraba data exacta a plecarii sale. Cine crede insa ca am ajuns la sfarsitul povestii cu fetite vesele si neveste cheltuitoare isi va vedea inselate asteptarile Ð de ieri, criticile tintesc spre un etaj superior lui Hartz, anume chiar spre presedintele Consiliului de Supraveghere, Ferdinand Pi‘ch, aparent in cunostinta de cauza despre evolutia coruptiei la VW. Povestea noastra se anunta, deocamdata, una… fara sfarsit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă