Portocale albastre la Kiev

In Ucraina au loc duminica alegeri legislative, al caror rezultat va indica daca tara isi va continua calea prooccidentala deschisa de "revolutia portocalie" sau va reveni in zona de influenta rusa. Sondajele dinaintea scrutinului arata ca ...

Share

Mihai Ionescu 0 comentarii

25.03.2005 - 00:00
In Ucraina au loc duminica alegeri legislative, al caror rezultat va indica daca tara isi va continua calea prooccidentala deschisa de "revolutia portocalie" sau va reveni in zona de influenta rusa. Sondajele dinaintea scrutinului arata ca situatia e cam "albastra". Dezbinarile din sanul puterii si modestele performante economice inregistrate sub conducerea presedintelui Viktor Iuscenko il propulseaza ca favorit pe Viktor Ianukovici, cel pe care toti il credeau terminat ca om politic dupa involburatele alegeri din noiembrie 2004. Formatiunea sa, Partidul Regiunilor, este cotata cu 30% din intentiile de vot, fata de 20% cat ar obtine partidul prezidential Ucraina Noastra si cele 17 procente ale Blocului Iulia Timosenko. Alte sase partide, inclusiv comunistii, au sanse sa treaca pragul electoral de 3% pentru accederea in parlament.
Fragmentarea preferintelor politice, pe fondul pierderii de viteza a echipei portocalii, este periculoasa pentru actuala putere deoarece viitorul parlament, cu un mandat de cinci ani, va putea impune formarea guvernului, ca urmare a unei reforme constitutionale recent intrate in vigoare.
Marja de manevra a presedintelui Iuscenko este redusa, iar el va trebui sa aleaga intre doua rele. Fie se va alia cu fostul sau rival Viktor Ianukovici, fie va merge spre impacarea cu fostul sau aliat si prim-ministru, charismatica Iulia Timosenko. O coalitie albastru-portocalie pare destul de probabila, caz in care s-ar reface unitatea tarii, divizata intre estul rusofil si vestul prooccidental, dar s-ar diminua simtitor ritmul apropierii de UE si NATO. Cealalta varianta este considerata mai greu de realizat, deoarece Iuscenko nu are incredere in ambitioasa si imprevizibila Timosenko, pe care a inlaturat-o cu scandal din fotoliul de prim-ministru. Indiferent de formula ce va fi gasita, Iuscenko va fi "cu spatele la zid", iar pozitia sa in stat va fi slabita, estimeaza analistii. La fel de bine s-ar putea instala haosul politic, presedintele amenintand ca va dizolva parlamentul daca in termen de 30 de zile nu va fi formata o coalitie.
Ucraina prezinta o miza importanta pentru Rusia, ca si pentru UE si SUA, fiecare dorind sa-si sporeasca influenta in aceasta tara. Inaintea scrutinului americanii au ridicat restrictiile asupra importurilor de produse ucrainene si au promis Kievului sprijin pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului. Rusia, in schimb, nu uita sa aminteasca Ucrainei dependenta de Moscova in domeniul energiei.
Mai trebuie spus ca evolutiile din tara vecina, care inglobeaza populatie si teritorii vechi romanesti, si cu care nu au fost lamurite probleme ca Insula Serpilor si canalul Bastroe, sunt deosebit de interesante si vazute de la Bucuresti?

Citește totul despre:

Comentarii