18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia a expulzat un cercetător rus acuzat de propagandă

Polonia a expulzat un cercetător rus acuzat de propagandă

Polonia a anunțat joi expulzarea unui cercetător rus, reprezentant al Institutului Rus pentru Studii Strategice (RISI), reproșându-i acestuia că face propagandă în favoarea Federației Ruse pe lângă istorici și jurnaliști, informează AFP citată de Agerpres.

Agenția poloneză pentru securitate internă ABW a anunțat într-un comunicat că bărbatul, identificat doar ca Dmitri K., a desfășurat activități 'îndreptate împotriva intereselor poloneze', 'a lansat elemente de război hibrid' (termen folosit pentru a descrie operațiunile din Ucraina, în care se recurge la serviciile speciale și dezinformare) împotriva Poloniei și a întreținut contacte cu serviciile speciale de la Moscova.

Tot potrivit ABW, el căuta persoane cu convingeri proruse, oferindu-le o colaborare cu universități din Rusia, publicări și călătorii de cercetare finanțate de partea rusă. În plus, el le oferea instrucțiuni cu privire la modul de a apăra punctul de vedere rus și a acționat de asemenea în vederea 'reaprinderii animozităților polonezo-ucrainene' și a întreprins acțiuni împotriva demontării monumentelor sovietice în Polonia.

Prin urmare, ministrul de interne al Poloniei a anulat permisul său de ședere și a dispus expulzarea lui, mai precizează comunicatul, potrivit căruia RISI este 'o structură de cercetare a spionajului rus', condusă de unul dintre foștii șefi ai serviciilor secrete.

Această expulzare a fost anunțată în Rusia de postul de televiziune Zvezda pe site-ul său web, care îl citează pe directorul RISI, Igor Pșenicinikov. Cercetătorul este identificat drept istoricul Dmitri Karnauhov, profesor la Universitatea Tehnică din Novosibirsk.

Potrivit lui Pșenicinikov, care denunță 'acuzații absurde' și 'o vânătoare de vrăjitoare', istoricul locuia și preda în Polonia din 2013, și 'întreaga sa activitate era orientată spre normalizarea relațiilor între Rusia și Polonia'.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă