10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia, "deranjată" de decizia CEDO privind presupusa închisoare CIA

Polonia, “deranjată” de decizia CEDO privind presupusa închisoare CIA

Guvernul polonez se declară “deranjat” de decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului de a desecretiza documente privind presupusa existenţă a unei închisori CIA pe teritoriul polonez, relatează Radio Polonia, citat de Mediafax.

Ministrul Justiţiei Jaroslaw Gowin a declarat marţi pentru Radio Polonia că este “foarte deranjat” de decizia CEDO, anunţată luni noaptea, şi consideră că aceasta este o “ameninţare la adresa securităţii Poloniei”.

Ministerul de Externe susţine că desecretizarea va afecta cooperarea Poloniei în cadrul investigaţiilor ulterioare.

“Curtea trebuie să realizeze că din moment ce publică toate informaţiile trimise de Guvernul polonez, va limita abilitatea noastră de a coopera”, a declarat adjunctul ministrului polonez de Externe, Maciej Szpunar, pentru agenţia poloneză PAP.

“Va trebui să luăm în considerare posibilitatea ca toate informaţiile pe care le-am furnizat Curţii să fie făcute publice”, a adăugat el.

Decizia CEDO intervine după ce procurorii polonezi i-au cerut procurorului general extinderea investigaţiei lor în privinţa unei presupuse închisori a CIA, după ce ancheta urma să se încheie în februarie.

Mikolaj Pietrzak, avocatul sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, care a depus o plângere la CEDO în numele acestuia în mai 2011, afirmând că a fost deţinut într-o închisoare CIA din Polonia din 2002 până în 2003, pretinde că autorităţile poloneze au tergiversat ancheta de teamă că vor fi puse în dificultate de concluziile acesteia.

Declasificarea documentelor ar urma să dezvăluie cum a încercat Polonia să evite predarea unor documente despre presupusa existenţă a unei închisori CIA.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă