10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Identitățile a doi dintre teroriștii din Londra, făcute publice. Cine sunt...

FOTO. Identitățile a doi dintre teroriștii din Londra, făcute publice. Cine sunt Khuram Shazad Butt și Rachid Redouane. Unul dintre ei avea cetățenie britanică. Cei 12 suspecți reținuți în Barking, unde locuiau și atacatorii, au fost eliberați

UPDATE 00.04: Toate cele 12 persoane reținute în cartierul Barking, unde locuiau și doi dintre atacatorii sinucigași, au fost eliberate, fără niciun fel de acuzație, a anunțat poliția, citată de BBC News.

23.50: Unul dintre atacatorii identificați de poliție lucra pentru Metroul din Londra, au confirmat purtătorii de cuvânt ai companiei de transport.

„Khuram Butt a lucrat, timp de șase luni, ca asistent servicii clienți. A părăsit poziția în octombrie anul trecut”, a anunțat un purtător de cuvânt, citat de BBC News.


Directorul Fundației Ramadhan, un grup cu sediul în Manchester, care încearcă să îmbunătățească relațiile dintre comunități, a declarat, pentru BBC News, că a fost „agresat verbal” de Khuram Butt, în 2013.

Mohammed Shafiq a precizat, într-un comunicată, că incidentul a avut loc la College Green, în exteriorul Palatului Westminster, în ziua în care soldatul Lee Rigby a fost ucis. Totodată, el a precizat că Butt a fost închis în aceeași celulă cu predicatorul  Anjem Choudary.

„Khuram Butt m-a numit <<murtad>>, care înseamnă trădător în arabă și m-a acuzat că sunt sluga Guvernului, atunci când l-am confruntat pe  Anjem Choudhury că susține terorismul. Poliția a venit și Anjum, Khuram Butt și alți doi bărbați au fost însoțiți la Millbank, iar eu am rămas în College Green. Este clar că Anjem Choudhury și banda lui de simpatizanți teroriști erau cunoscuți poliției de mulți ani. Mulți dintre noi, cei din comunitatea de musulmani din Marea Britanie, am cerut acțiuni împotriva acestor extremiști, fără niciun rezultat. Nu sunt surprins că Butt a pus la cale un atac terorist. Sunt întrebări serioase la care trebuie să răspundă autoritățile”, a spus el.

 


Poliția a anunțat identitatea a doi dintre atacatori. Este vorba despre Khuram Shazad Butt și Rachid Redouane, amândoi din Barking, situat în estul Londrei. Numele celui de-al treilea atacator nu a fost anunțat, potrivit The Guardian și BBC News. 

Potrivit BBC, Khuram Butt avea 27 de ani, era căsătorit și avea copii. Celălalt atacator, Rachid Redouane, avea 30 de ani. Scotland Yard a precizat, într-un comunicat de presă, că unul dintre bărbați, Khuram Shazad Butt, era cunoscut atât poliției, cât și serviciului MI5.



„Cu toate acestea, nu au existat informații că urmează să pună la cale un atac. Celălalt bărbat, Rachid Redouane, nu era în vizorul autorităților. Shazad Butt, în vârstă de 27 de ani, era cetățean britanic născut în Pakistan. Rachid Redouane, în vârstă de 30 de ani, a pretins că ar fi marocan și libian. El se identifica și ca Rachid Elkhdar, iar sub această identitate avea o altă dată de naștere. O anchetă în desfășurare va confirma și identitatea complicilor lor ”, se precizează în comunicat.

Totodată, anchetatorii sfătuiesc pe toți cei care au informații despre cei doi, să contacteze autoritățile. De interes sunt locurile frecventate de aceștia, în orele de dinaintea atacurilor soldate cu moartea a opt persoane și rănirea altor 48.

The Guardian mai precizează că Butt era suporter al grupării islamiste Muhajiroun, iar luna trecută fusese văzut sfătuind oamenii din estul Londrei să nu participe la alegeri. Vecinii din Barking l-au descris ca fiind fiul unor persoane din orașul pakistanez Jhelum, în provincia Punjab, dar se crede că a fost crescut în Marea Britanie, unde a devenit suporter înfocat al clubului Arsenal.


Citește și:  James McMullan, un bărbat de 32 de ani, ar putea fi a doua persoană care și-a pierdut viața în atacul de la Londra. Sora victimei: Deși durerea noastră nu se va diminua, este important să nu lasăm teroriștii să ne distrugă

James McMullan, în vârstă de 32 de ani, ar putea fi una dintre cele șapte persoane care și-au pierdut viața, sâmbătă seara, în urma atacurilor comise de trei teroriști pe Podul Londrei și în Piața Borough, informează The Guardian.

 

Totodată, Mark Roley, a precizat că, poliția și MI5 au sub supraveghere 3.000 de suspecți și investighează activ aproximativ 500 de cazuri. Totodată, alți 20.000 au fost anterior în vizorul autorităților, pentru suspiciuni de terorism, și rămân și ei în atenția MI5 și a partenerilor săi.

Șapte persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite, în urma a două atacuri care au avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Londra. Atacurile vin la mai puțin de două săptămâni după explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116. Cele mai recente atacuri au fost provocate de triei indivizi, care au intrat cu un van alb în pietonii de pe London Bridge. După aceea, ei au scos cuțitele și au început să atace, la întâmplare, oamenii din piața Borough și din puburile din apropire.  În opt minute, polițiști înarmați au venit la locul incidentului și i-au ucis pe cei trei, trăgând nu mai puțin de 50 de focuri de armă, potrivit BBC News. Ca urmare a atacului, 12 suspecți au fost arestați.


Citește și:  LIVE UPDATE. Teroriștii Stat Islamic au revendicat atacurile de la Londra. Povestea primei victime identificate. Informații despre primul atacator: Era de origine marocană, dar a locuit în Irlanda. 18 răniți sunt în continuare în stare critică | FOTO+VIDEO

Identitatea celor trei autori ai atacului terorist, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Londra, este cunoscută de Poliția Metropolitană, informează BBC.


 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă